Zagreb: Gorela zastava EU

Oko 5.000 demonstranata, okupljenih preko društvene mreže Fejsbuk, protestovalo je u Zagrebu na još jednom u nizu antivladinih skupova.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

00:36

Default images

Tokom višečasovnog protesta zapaljene su zastave vladajuće HDZ, najjače opozicione Socijaldemokratske partije, ali i zastava Evropske unije.

Grupa od nekoliko desetina demonstranata se kasno večeras probila u blizinu zgrade u kojoj je stan premijerke Jadranka Kosor, u naselju Ravnice, i uzvicima tražili njenu ostavku, optužujući je da je "ukrala stan" i da "neće spavati".

Policijski kordon je ispred zgrade u kojoj je stan Jadranke Kosor.

Posle neuspešnog pokušaja da dođu do sedišta Vlade na Markovom trgu, gde je zabranjeno protestno okupljanje, kao i tokom višečasovne protestne povorke broj demonostranata se stalno povećavao.

Na početku skupa na Cvetnom trgu bilo ih je oko 500 da bi se u protestnoj povorci centralnim gradskim ulicama njihov broj povećao na više hiljada.

Na Cvetnom trgu organizator Ivan Pernar pozvao je na miran protest.

"Opljačkali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i političke elite", rekao je Pernar. On je istakao da su na skupu ljudi različitih političkih uverenja, ali da ih povezuje želja za smenjivanje vlade.

Tamo su im se obratili i poslanici: predsednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i Damir Kain iz Istarskog demokratskog sabora, koji su takođe pozvali premijerku Jadranku Kosor da raspiše parlamentarne izbore.

Protest u Zagrebu večeras su, pored ostalih, podržali i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta i nevladina organizacija "Zelena akcija".

Demonstranti su zatim krenuli ka sedištu Vlade, gde su zabranjena protestna okupljanja, a policijski kordon ih je zaustavio nedaleko od Gornjeg grada, gde se nalazi zgrada Vlade.

Demonstranti su ovog puta, za razliku od protesta u ponedeljak kada ih je u tome sprečila policija, uspeli da dođu do sedišta Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji su ulaz obezbeđivale jake snage policije.

Ispred zgrade HDZ-a na Trgu žrtava fašizma demonstranti su uzvikivali "HDZ odlazi!", "Lopovi, Lopovi!" i "Hoćemo izbore!", "Policijo, radićete celu noć". Među transparentima je dominirao onaj na kojem piše "330.000 nezaposlenih, 40.000 bez plate, kapitalizam - ne hvala!".

Zatim su nastavili protestnu povorku tokom koje su im se pridružili brojni građani, a protestna kolona uzvikivala je "Ostavka!", "Jaco odlazi!", "Svi na ulice!", "Mafija, mafija!", "Jaca Amsterdam".

Sa zgrade gradskog HDZ-a skinuli su stranačku zastavu i pocepali je, a ispred sedišta SDP-a su skinuli i zapalili zastavu te stranke i zastavu EU. Za razliku od sedišta HDZ, centralu SDP-a nije čuvala policija.

Isped sedišta Hrvatskog fudbalskog saveza, pored kojeg je prošla protestna kolona, uzvikivalo se "Lopovi, lopovi", a nekoliko demonstranata se pomokrilo na ogradu.

Skup je nastavak niza prošlonedeljnih protesta kojima se traži smenjivanje Vlade, pre svega zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u Hrvatskoj.

Građani su protiv vlade protestovali i u Rijeci, Puli i Splitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: