Postignut dogovor o rekonstrukciji

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio da je dogovorena rekonstrukcija Vlade Srbije koja će imati manje od 20 resora.

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

12:10

Default images

Izbegnuta je kriza Vlade i građani i privrednici ne treba više da strahuju, poručio je, premijer Srbije sa “Biznis foruma“ na Kopaoniku.

Tako je, umesto već tradicionalne vizije razvoja, na ovom skupu biznismena u prvi plan izbila rekonstrukcija Vlade.

Dogovor u vladajućoj koaliciji je pao i predsednik Vlade Mirko Cvetković definitivno smanjuje svoj kabinet i menja njegovu strukturu.

“Kada govorim o strukturnim promenama, pre svega mislim na to da neće biti isti broj ministara. Broj ministarstava će biti manji od 20, a broj članova kabineta, pošto ima nekih ljudi kao ja koji nemaju portfelj, biće nešto preko 20“, objasnio je premijer.

Smanjenje broja ministarstava je samo prvi korak ka efikasnijoj Vladi, ali premijer još ne želi da otkriva sve adute.

“Ovo je samo prvi korak koji ima zadatak da ulije energiju timu, ali tu će biti čitav niz kratkoročnih i dugoročnih mera“, najavio je Cvetković.

Dinkić: G17 pet resora

Lider G17 plus Mlađan Dinkić, koji učestvuje na biznis forumu na Kopaoniku, rekao je novinarima da će ta stranka imati pet resora, umesto dosadašnjih šest, tako što će Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan biti pripojeno Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj.
Susret na Kopaoniku bivšeg i sadašnjeg lidera G17: Miroljub Labus i Mlaðan Dinkiæ (Tanjug)
Dinkić je najavio da će do petka 4. marta biti poznato koliko će rekonstruisana Vlada imati ministarstava i ko su ministri u njoj.

Ni on nije želeo da navodi imena novih ministara u Vladi iz stranke G17 plus iz kolegijalnosti prema koalicionim partnerima.

Premijer Cvetković za B92 kaže da nema problema u komunikaciji sa dojučerašnjim ministrom Dinkićem, čije je razrešenje tražio.

“Mogu da kažem da sam lično sa njim pregovorao tako da su odnosi bili jako dobri, kolegijalni, konstruktivni sve najbolje mogu da kažem o tim razgovorima koje smo imali“, kaže on.

Rekonstruisana Vlada, puna nove energije, trebalo bi, kako veruje premijer, ove godine da unapredi životni standard građana.

Skupština čeka formalni predlog premijera

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će parlament sutra raditi po utvrđenom dnevnom redu prve sednice prolećnog zasedanja, dok ne stignu formalni predlozi o rekonstrukciji Vlade.

Ona je rekla da se u parlamentu očekuje zvanična informacija o rekonstrukciji Vlade, kako bi se poslanici pripremili za raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, koje će podrazumevati izmenu broja resora.

Ukoliko bude i personalnih izmena, dodala je Đukić Dejanovićeva, ti ministri će pred poslanicima položiti zakletvu.

Opozicija ocenjuje da vlast izbegava izbore

Vest o rekonstrukciji Vlade, većina stranaka opozicije ocenjuje kao pokušaj vlasti da izbegne raspisivanje izbora.

Zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je da rekonstrukcija Vlade nikoga ne interesuje, jer su Srbiji potrebni vanredni parlamentarni izbori.

Šef poslaničke grupe i lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je kasno za rekonstrukciju i da su sve promene samo kozmetičke.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović tvrdi da je na delu pokušaj obmane građana Srbije.

Portparol DSS-a Petar Petković kaže da smanjivanje broja ministara u Vladi ne može doneti ništa dobro, jer je problem u politici koju vlada vodi.

Ni LDP ništa pozitivno ne prepoznaje u najavljenom modelu i stoga to ne može da podrži.

Opširnije o reakcijama opozicije možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: