Građani sve teže plaćaju račune

U proceduri je preko 2,3 miliona sudskih postupaka protiv građana i pravnih lica koji duguju komunalnim preduzećima. Sve češće prinudne naplate imovinom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:40

Default images

Većina njih se vodi u Beogradu, gde se uglavnom oduzima pokretna imovina, a u pojedinim gradovima primenjuje se i administrativna zabrana na platu.

Odluka suda u Čačku da oduzme i proda stanove nekoliko porodica koje godinama nisu plaćale račune za grejanje mogla bi da postane opšta praksa.

Nekoliko hiljada evra nagomilanih dugova zbog neplaćanja grejanja moglo bi da ih košta stana. To bi moglo da se desi Ljubodragu Tadiću koji čačanskoj toplani duguje 650.000 dinara, zbog čega je sud doneo rešenje da se dug podmiri prodajom stana.

Dug će, kako kaže, moći da plati tek kada mu bude isplaćena odšteta koju je na istom sudu dobio protiv preduzeća "Šumadija magnohrom".

"Imam potraživanja ta neka. Neka uzme sud moje u obzir i komunalac, pa neka se dogovore, može. To je država, i jedno i drugo", kaže Tadić.

Iako su u toplanama svesni da je oduzimanje stana ekstreman način naplate duga, kažu da drugoga načina nije bilo.

"Jednostavno, zapitamo se kakvu poruku šaljemo korisnicima ako ne preduzmemo ništa protiv ovolikih dužnika, da neko može 10 godina da koristi komunalnu uslugu a da je ne plati", kaže Petar Domanović iz JKP za grejanje "Čačak".

Dužnici protiv kojih je sud doneo rešenje grejanje nisu plaćali 12 godina. U Toplani kažu da je rešenje suda o prodaji stanova imalo odjeka, pa je samo u subotu inkasirano 600.000 dinara od uplate građana.

"Jedan od ta dva najveća korisnika već je u petak izmirio veći deo duga, ipak je mogao da plati, a u prilog tome goovore i činjenice da nijedan od ovih korisnika nema isključen ni telefon ni struju", kaže Domanović.

Situacija je slična i u ostatku Srbije. U Kragujevcu ipak još ne primenjuju čačanski princip, već za sada svoje dugove namiruju preko administrativne zabrane.

"Mi smo krenuli pre 6 meseci i rezultati su odlični. Gde god dobijemo podatak da NN lice ima zasnovan radni odnos u toj i toj firmi, pošaljemo zabranu i svako preduzeće mora da reaguje po administrativnoj zabrani", kaže Slavoljub Jelić, direktor JSP "Kragujevac".

Zbog dugova u Srbiji je pokrenuto 2,3 miliona postupaka protiv pravnih i fizičkih lica. Najviše posla imaju sudovi u Beogradu. gde su komunalne službe podnele preko 1,7 miliona prijava protiv neplatiša. Samo Infostan je podneo milion prijava, često i po 20 prijava protiv jednog domaćinstva.

"U ovim predmetima, gde su neplaćeni računi, uglavnom se vrši popis i procena pokretnih stvari, jer poverilac je taj koji opredeljuje predmet i sredstva izvršenja. Infostan kad podnese predlog dužan je da kaže ’ja želim da se u ovom slučaju izvršenje sprovede nad pokretnim stvarima ili na nepokretnim’ i onda je dužan da dostavi dokaz da je taj dužnik vlasnik tog stana", kaže Gordana Vuković iz Prvog osnovnog suda.

"To je jedno od vrsti izvršenja. Ono je potpuno u skladu sa zakonom, izvršenje nepokretnosti nije ništa što je čudno i samo je pitanje da li se u praksi može da se sprovede, da li može da se nađe kupac itd, ali od tih sredstava će se namirit dug, a ostatak ide samom dužniku", kaže advokat Milan Pavlica.

U sudu ipak navode da su komunalne službe neažurne, jer često građani izmire svoje obaveze a da sud ne bude obavešten o tome:

Stanovi se zbog neplaćenih računa oduzimaju u Evropskoj uniji i SAD, ali i u Hrvatskoj, gde je prošle godine oduzeto 4.000 kuća i stanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: