Klerofašisti kao "nova opozicija"?

Članovi ekstremno desničarske grupe "Naši 1389" najavljuju registraciju političke stranke, jer su "nezadovoljni delovanjem opozicionih stranaka protiv režima".

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

16:59

Default images

Jedan od vođa grupe "Naši 1389" Miša Vacić osnivanje stranke najavljuje kao pokušaj povratka izgubljenog ponosa srpskog naroda.

Cilj im je da uđu u parlament i tamo pokušaju da ostvare ciljeve za koje se bore, rekao je za B92 Vacić. On se pojavio na suđenju koje se protiv njega vodi zbog diskriminacije u vezi sa Povorkom ponosa i nelegalnog držanja oružja.

Vacić kaže da opozicija u Srbiji ili ne postoji ili da nema kredibilitet.

"Ako opozicija već ne može da odreaguje na gej paradu, na statut Vojvodine, na rezoluciju o Srebrenici, na gomilu poniženja koja se svakako sve učestalije događaju i od strane ovog režima, potrebna je nova politička snaga od ljudi koji već više godina deluju na neki način u političkom životu, ali ne institucionalno, već više na ulici i među narodom", kaže Vacić.

Inače, današnje ročište je odloženo zbog štrajka advokata za 9. april, a ispred sudnice na trećem spratu, kao i u celoj Palati pravde, bio je prisutan veliki broj pripadnika sudske policije.

Na suđenje je, kao pratnja Vaciću, došlo oko 30 članova organizacije, a bilo je prisutno isto toliko aktivista LGBT organizacija, koji su došli kao podrška onima iz te zajednice koji je trebalo da svedoče o porukama mržnje i najavama nasilja koje su im upućivali iz 1389. Ispred sudnice nije bilo incidenata, ali ih je bilo ispred zgrade.
Plakati o novijoj srpskoj istoriji (FoNet)
"Niti je nasilje niti kršenje zakona ono što će biti u našim programskim osnovama ni u našem delovanju", govorio je Vacić ispred Palate, u isto vreme prekidan povicima budućih supartijaca, upućenih LGBT aktivistima koju su napuštali zgradu:

Bolesnici!

Dobićete ono što ste zaslužili kad-tad!

Pederi, čekamo vas!

"Naši 1389" su poznati u javnosti Srbije po pozivima na linč gej populacije, netrpeljivosti prema Jevrejima, kao i po svojoj odanosti Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koje smatraju herojima.

Sa druge strane, takvo delovanje pravdaju navodnom borbom za srpstvo, ćirilicu i očuvanje Kosova.

"SNP 1389" nalazi se na spisku organizacija ekstremne desnice i huliganskih grupacija, čiju zabranu je pre dve godine tražilo republičko javno tužilaštvo, upravo zbog nasilja, a o čemu Ustavni sud još nije doneo odluku.

O delovanju te organizacije pred Povorku ponosa možete se podsetiti ovde.

Radikali: Podmeće ih vlast da bi nas oslabila

Uliène akcije kao osnovni vid delovanja - do sada (FoNet)
Poslanici u Skupštini Srbije različito su danas komentarisali najavu pojedinih desničarskih organizacija da se registruju kao političke stranke - LDP nema ništa protiv toga, ukoliko budu delovali u skladu sa Ustavom i zakonima, a radikali smatraju da vlast time namerava da ih oslabi.

Poslanik LDP-a Nenad Prokić je rekao da ta stranka nema ništa protiv toga da takve organizacije formiraju stranke ukoliko poštuju Ustav Srbije i ukoliko njihovo delovanje bude u skladu sa zakonima.

"To je u redu, ali neka poštuju Ustav i neka formilušu svoje delovanje po zakonu i bez ikakavih tajni, transparentno. Svako ko u ovoj državi poštuje ta pravila može da osnuje stranku", rekao je Prokić novinarima u Domu Narodne skupštine.

On je izrazio nadu da će te organizacije, ukoliko se registuju kao političke stranke, razmisliti o načinu svog delovanja i naveo da se razlog takvih organizacija za odluku da se registruju kao stranke može tražiti u tome da one više nemaju podršku u društvu kao ranije.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić je kazao da je potrebno raščlaniti šta su Ustavom zagarantovana prava, pravo na udruživanje i političko delovanje, od onoga što bi moglo da naruši neka druga prava, koja su takođe najvišim pravnim aktom garantovana.

"Vrlo su jasni zakoni koji su doneti u prethodnom periodu za vreme trajanja ove vlade, koji tretiraju pitanje delovanja desničarskih organizacija", rekao je Ružić.
Mladiæ kao idol (FoNet)
Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović, međutim, smatra da se "iza takvih projekata krije namere vlasti da se formiranjem nekih novih tobože nacionalnih stranaka na nekim sledećim izborima oslabi moć SRS, kao jedine istinske nacionalne stranke u parlamentu".

Komentarišući najavu da će ekstremno desničarske organizacije da se registruju u političke partije ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije danas je rekao da MUP jedino zanima da li će desničarske organizacije, ukoliko se registruju kao stranke, poštovati javni red i prava građana.

On je kazao da drugi društveni organi treba da se bave pitanjima da li organizacije i stranke takvog delovanja treba da postoje ili njihov rad treba zabraniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: