Godišnjica zločina u Štrpcima

Danas se navršava tačno 18. godina od otmice 19 građana Srbije iz voza na železničkoj stanici Štrpci.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2011.

23:45

Default images

Voz koji je išao na relaciji Beograd-Bar zaustavila je 27. februara 1993. godine grupa uniformisanih osoba, pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića.

Iz voza je izvedeno 19 putnika - 18 Muslimana i jedan Hrvat, koji su kasnije svirepo ubijeni nedaleko od Višegradske banje. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci troje putnika.

U Prijepolju je tim povodom održana komemoracija, položeni venci na spomenik i odata pošta žrtvama.

Gradonačelnik Prijepolja Dragoljub Zindović primio je članove porodica i prijatelje žrtava ovog zločina, koji je ocenjen kao “najtamnija mrlja u novijoj istoriji Srbije” i uručio im simboličnu materijalnu pomoć, istakavši da je njihov gubitak nenadoknadiv i da će lokalna samouorava insistirati na rasvetljavanju zločina. “Lokalna samouprava nema snagu da u potpunosti rasvetli zločin, nema snagu da otkrije i privede pravdi počinioce, ali ono što je u našoj moći je da taj zahtev istaknemo prema Republici”, rekao je on.

Zindović je podsetio da je lokalna samouprava izgradila spomen obeležje na kome se svake godine održava Dan sećanja na naestale sugrađane.

“Znam da to nije dovoljno, pokušavamo i da skromnim materijalnim sredstvima pomognemo porodicama nastradalih, što, naravno, takođe, nije dovoljno da se nadoknadi njihov bol i olakša život”, kazao je gradonačelnik.

On je rekao da je jedinstven stav lokalne samouprave da se i ubuduće insistira kod nadležnih državnih organa da se vinovnici tog zločina privedu pravdi i pravedno osude.

“Takođe, tražićemo da obezbede materijalno sve najuže članove poridica nastradalih putnika”, obećao je Zindović.

On je istakao da je reč o strašnom zločinu koji treba da bude opomena svim generacijama koje dolaze i svim građanima da se nikada ništa slično više ne ponovi, ne samo na prostoru Sandžaka, već na prostoru cele Republike.

Zindović je ukazao da poslednjih dana ima pomaka kada je u pitanju rasvetljavanje ovog slučaja i da će lokalna samouprava insistirati kod nadležnih republičkih organa da se naredni postupci i procesi ubrzaju da bi bila otkrivena mesta i pronašli i identifikovali ostaci žrtava.

“Jedini način da rodbina doživi satisfakciju je da se pronađu I identifikuju žrtve, pronađu vinovci i razotkriju saučesnici”, naveo je predsednik opštine Prijepolje, izrazivši nadu da će već narednih dana biti više informacija o tome.

Zukorlić: Otrovna pera nisu utihnula

Glavni muftija islamske zajednce u Srbiji Muamer Zukorlić je, povodom godišnjice zločina u Štrpcima, u prijepoljskom Domu kulture, optužio i srpsko tužilaštvo da umesto da goni zločince i njihove nalogodavce i inspiratore, “poručuje muftiji da prati ono što on govori”.

On je optužio medije da prave atmosferu linča na način kako su to, zajedno sa političarima, činili i u vremenu kada su činjeni zločini u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima, Bukovici, Srebrenici, Višegradu.

Zukorlić je kazao da je svim zločinima prethodilo nešto što se zove “inspiracija zločina”.

“Kolio god je važno ne zaboraviti zločin, takodje je važno da ne zaboravimo ko je i kako pripremao ambijent zločina. To su činili političari, znamo i koji, ali to nisu čilnili samo političari. To su nesebično činili I mediji… Sećate li se tadašnjeg RTS a ‘Politike’, ‘Novosti’, ‘Duge’ I drugih, čija su se otrovna pera utrkivala kako bi satanizovala Bošnjake, muslimane optužujući ih za zelene transferzale i druge oblike navodnih greha za koje oni nikada nisu ni čuli”, rekao je Zukorlić.

Muftija je kazao da ono što treba brine svakog civilizovanog čoveka jeste to da “ta pera” nisu utihnula, već su se samo preobrazila, da je cilj ostao isti, a njihov “otrov jednako čemeran”.

Rasvetliti zločin zbog stabilne budućnosti

Dan sećanja u Prijepolju obeležen je juče tribinom nevladinih organizacija “Punoletstvo zločina”, koju su organizovali Koordinacija civilnog društva iz Sandžaka, Program za mlade Građanskih inicijativa i Centar za praktičnu politiku iz Beograda.

Tokom debate je ocenjeno da je neophodno je da se pored suđenjima ratnim zločincima primene i ostali mehanizmi tranzicione pravde i time doprinese izgradnji stabilne budućnosti na Balkanu.

Po mišljenju Miljenka Derete iz Građanskih inicijativa, izostanak aktivnije uloge države u otkrivanju i sankcionisanju zločinaca nije slučajan.

“Za mene je najdragocenije što se ovde dogodilo danas, to što su mladi ljudi iz delova Srbije stari koliko i taj zločin, znači 18 godina, ovde prvi put čuli za to i osetili potrebu da o tome govore najintimnije i da kažu da je greh od države da nisu priznate žrtve ovde kao žrtve jednog zapravo zločina za koji je država odgovorna“, rekao je Dereta.

Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana, rekao je da nije sporna podrška inicijativi civilnog sektora za izmenu nekih propisa koji sprečavaju ostvarivanje prava porodica otetih putnika.

“Zaštitnik građana tim povodom, shodno postupcima i inicijativama civilnog sektora, pružiće neophodnu podršku“, rekao je on.

Poseban program povodom godišnjice otmice putnika u Štrpcima organizuje Islamska zajednica u Srbiji.

LDP: Zajednica mora da kazni odgovorne

Liberalno demokratska partija ocenjuje da žrtve iz stanice Štrpci "danas nisu samo opomena na zločine koji se nisu slučajno dogodili".

"One su, kao i njihove porodice koje 18 godina čekaju odgovor države, institucija i našeg društva, velika obaveza za našu zajednicu koja mora da kazni sve odgovorne za ovaj zločin i pruži makar minimalnu moralnu, pravnu, političku i ljudsku utehu ljudima koji su u ovom brutalnom zločinu oštećeni. To će biti mera humanosti i civilizovanosti naše zajedničke države", ocenjuje LDP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: