Velika Plana izvoznik lavande

Laboratorija iz Velike Plane razvila je biotehnologiju za brzo razmožavanje lavande. Prvi veliki izvozni posao dogovoren je u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Subota, 26.02.2011.

22:07

Default images

Srbija izvozi malo proizvoda čija izrada zahteva visoku tehnološku obradu.

Međutim, zahvaljujući privatnoj inicijativi, u Hrvatsku će se iz Velike Plane izvoziti sadnice lavande dobijene savremenim biotehnologijama.

U svakoj od ovih teglica smeštenih u prostoriji nalik onima iz načno-fantastičnih filmovima nalazi se zametak buduće sadnice lavande.

Zahvaljujući osvajanju biotehnološkog postupka, rada sa kulturama tkiva, stručni tim na čelu sa doktorom Ivom Džinovićem je našao način da razmnožava sadnice lavande neuporedivo brže nego što se to radilo standarnim metodama.

Brzorazmnožavajuće, takozvano meristemsko tkivo pupoljka se seče na desetine malih komada, koji se zatim zasejavaju u specijanom gelu. Da bi se brže razvile biljke se drže na 1.500 luksa jake neonske svetlosti.

Jedna od prvih i najvećih mušterija je kupac iz Hrvatske. Vlada u Zagrebu donela je uredbu po kojoj finansijski stimuliše podizanje zasada lavande, međutim u Hrvatskoj nema dovoljno sadnica.

Najbliža labaratorija koja je mogla da zadovolji tamošnje potrebe i brzo napravi nedostajuće sadnice je u Velikoj Plani.

Laboratorija radi u dve smene da bi stigla da na vreme isporuči robu.

Od samo jednog kvadratnog metra u Srbiji, u Hrvatskoj će biti posejano na desetine hektara lavande.

Opširnije u našem video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: