Ekstremna desnica ulazi u politiku?

Posle najave ekstremnih desničarskih organizacija da će se preregistrovati u političke stranke, stručnjaci apeluju na državu da se odredi prema takvim grupama.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2011.

18:56

Default images

Desničari najavljuju ulazak u politiku. Udruženja “1389-Naši“ i Srpske dveri sakupljaju potpise za registraciju političkih stranaka.

Ustavni sud još nije odlučio o inicijativi Tužilaštva da se zabrane desničarske organizacije. Stručnjaci zato upozoravaju da država pod hitno mora da se odredi prema grupama koje krše ljudska prava i šire jezik mržnje.

Prvo su se udružili, a sada kreću u politku. Kako kažu, njihov program je od ranije poznat - rodoljublje, pravoslavlje, ali i borba protiv narkomanije i gej populacije.

Iako su desničari više puta napadali policiju, strane ambasade, ali i one s čijim se načinom života i mišljenjima ne slažu, kažu da se u javnosti stiče pogrešan utisak da su oni nasilni.

Miša Vacić iz Pokreta 1389 tvrdi da na Paradi ponosa nije bilo nasilja. Prema njegovim objašnjenju, desničarske grupe su samo reagovale na “napad“ gej populacije, odnosno, kako kaže, napad na sistem vrednosti koji uvažava srpski narod.

Iza njihovih organizacija, kako kaže, ne stoji nijedna politička stranka, a zastupaće interese i onih kojih nisu ni za opoziciju, ni za poziciju.

Miša Vacić, koji je ranije bio hapšen i kod koga su pronađeni pištolji bez dozvole, municija, fantomke, tvrdi da se protiv njih vodi hajka i da nikada nisu prekršili zakon.

Država kasni sa odgovorom

A upravo zbog ugrožavanja Ustavom zagarantovanih prava i širenja mržnje, zabranu 1389, Nacionalnog stroja i Obraza 2009. godine je zatražilo Republičko javno tužilastvo.

Tadašnji tužilac Slobodan Radovanović tada je naveo da su u saradnji sa MUP-om prikupljeni podaci da su te dve grupe najekstremnije.

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je, gostujući u “Kažiprstu“ RTV B92, da je političko delovanje ovih grupa opasno.

“Sa stanovišta borbe za demokratiju čak i sasvim male grupe i relativno mali broj glasova da bi one mogućno dobile ako bi se registrovale su poziv na alarm, jer to što one se zalažu je apsolutno neprihvatljivo u civilizovanom društvu“, poručio je on.

“Te grupe mržnje kada se registruju one su po pravilu strahovito agresivne u javnom životu, jer to što njih vodi je samo afekti, njih ne vodi nikakva ideološka matrica, to je izgovor, oni su tu da bi razbijali, tukli nešto i mrzeli“, objasnio je Korać.

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić kaže da država ništa nije uradila da spreči organizovanje ovakvih grupa i da tome pogoduju i loši zakoni po kojima može da se zabrani samo ono što je registrovano.

“Mislim da nikakav problem ne bi predstavljolo da se takav zakon promeni. Ne možete samo zbog formalne registracije da ostanete pasivni, reakcija države na to je u najmanju ruku traljava“, ocenjuje ona.

U Ustavnom sudu je, kako nam je rečeno, po planu rada, zabranu desničarskih grupa uvrstio u period januar-mart 2011. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Podsetimo, posle više od godinu dana najava, krajem prošle godine, ovaj sud se proglasio nenadležnim za zabranu 15 navijačkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: