"Ušao sam ali nisam palio ambasadu"

Milan Živanović ponovo u Višem sudu u Beogradu negirao da je učestvovao u paljenju američke ambasade 21. februara 2008, tokom protesta "Kosovo je Srbija".

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2011.

07:49

Default images

Ali, potvrdio je da je bio u ambasadi i da je na mesto američke zastave stavio srpsku.

"Nisam ništa palio", rekao je Živanović, iznoseći svoju odbranu, jer je ovo suđenje krenulo ispočetka zbog promene predsednika sudskog veća.

Do paljenja američke ambasade došlo je posle protesta "Kosovo je Srbija" u centru grada i tom prilikom je nastradao Zoran Vujović (20) iz Novog Sada.

Živanoviću, koji se brani sa slobode, na teret se stavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, prema optužnici, sa više nepoznatih lica izazvao požar u ambasadi SAD i doveo u opasnost život ljudi.

Optužen je i za "tešku krađu", jer je iz zgrade ambasade ukrao kožnu jaknu i rukavice.

Živanović, koji je student beogradskog Ekonomskog fakulteta, ispričao je da je tog dana sa kolegama sa fakulteta otišao na protest "Kosovo je Srbija", gde je konzumirao veću količinu alkohola.

"Masa se skupila i svi smo pili. Pio sam pivo i votku. Na bini su se smenjivali govornici. Za vreme govora reditelja Emira Kusturice pronela se vest da su ispred američke ambasade nemiri i ja sam sa masom krenuo prema ambasadi", rekao je Živanović.

On je ispričao da kada je stigao ispred ambasade, policije nije bilo, već samo masa koja je bacala kamenje.

Prema njegovim rečima, iz Ulice kneza Miloša ušao je u dvorište ambasade, a potom se popeo na terasu. Neko iz mase mu je dobacio srpsku zastavu koju je postavio na mesto predviđeno za američku zastavu koja, kako je naveo, u tom trenutku nije bila istaknuta.

Potom je kroz prozor ušao u unutrašnjost ambasade i šetao se po prostorijama, a u međuvremenu je ispred zgrade stigla policija koja je bacila suzavac, pa je u panici počeo da beži.

"Sjurio sam u dvorište ambasade i počeo dezorijentisano da se krećem, tražeći izlaz", rekao je Živanović i dodao: "Uzeo sam kožnu jaknu iz ambasade i ona mi je poslužila da preskočim bodljikavu žicu kojom je bila zaštićena ograda s druge strane dvorišta".

Optuženi je negirao da je nameravao da zadrži jaknu, navodeći da ju je dao drugu kada je došao u kraj gde živi.

Za teško delo protiv opšte sigurnosti zaprećena je kazna zatvora od dve do 12 godina.

"Osećam se loše zbog uranijuma"

Između ostalog, Živanović je rekao i da je otišao sam tamo, jer je bio bombardovan patriotskim informacijama.

"Ušao sam i zbog zla koje su nam naneli, zbog osiromašenog uranijuma. Ja se osećam bolesnim, ozračile su me bombe NATO pakta i imam zdravstvene probleme. Bio sam u blizini mesta koje su bombardovali ali o tome ne želim da pričam. U to vreme sam imao drugove na Kosovu i sa njima sam osećao solidarnost

Ponašanje svog klijenta patriotizmom objašnjava i njegov advokat, koji kaže da je Živanovic ka ambasadi krenuo ponesen patriotskim govorima sa bine.

"Cela priča je krenula od skupštine, sadrzina tih govora je bila jaka i zapaljiva. To je na njega delovalo, ne radi se o alibiju realno o nema alibija vec o realno patriotizmu", kaže Bane Janev, advokat.

Nalogodavci nereda posle protesta nisu otkriveni. Kako je u "Insajderu - Nemoć države" treći deo svedočio bivši generalni inspektor Vladimir Božović tada je policijom, zbog saobraćajne nesreće ministra policije Dragana Jočića rukovodio šef Koštunicinog kabineta Aleksandar Nikitović.

Božović je tvrdio da je odluka policije da se ne štiti ambasada bila čisto politička.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: