Državljanstvo za "albansku nevestu"

Luma Milićević, jedna od albanskih nevesta koje su udajom za muškarce u Raškoj oživele opustela sela, od danas je državljanka Srbije.

Izvor: B92

Petak, 18.02.2011.

18:43

Default images

Ona je državljanstvo dobila odlukom Vlade, jer joj je muž poginuo nesrećnim slučajem pre treće godine braka, te na državljanstvo nije imala prava.

Rešenje o državljanstvu Lumi je uručio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

U selo Guberevo na planini Goliji Luma je došla iz okoline Tirane 2007. da se uda za Radisava Milićevića.

Albanska mlada i srpski mladoženja dobili su dva sina Miljana i Martina. A onda je Radisav nastradao dok je u šumi skupljao drva za ogrev. Luma je ostala na planini sa svekrvom i sinovima bez prava na državljanstvo, bez dokumenata, prava na zdravstveno osiguranje.

Birokratska prepreka otklonjena je posebnom odlukom Vlade, te je Luma Milićević u Palatu Srbije pozvana da joj rešenje o državljanstvu uruči ministar lično.

Kada se stranac ili strankinja venča za nekog ovdašnjeg, treba u braku u Srbiji da provede tri godine da bi mogao da dobije državljanstvo Srbije.

Luma planira da nastavi da živi u Srbiji u Guberovu na Goliji, da još bolje nauči srpski jezik na kome sa decom razgovara. Prvo će ipak da izvadi sva dokumenta, ličnu kartu, pasoš za sebe i decu.

Za srpske mladoženje po planinskim selima uglavnom Raške do sada se udalo oko 200 Albanki uglavnom sa severa te zemlje i uglavnom uz posredovanje humanitarne organizacije Stara Raška. Većina njih dobila je decu. Nijedna do sada još nije dobila državljanstvo. Luma je prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: