Suđenje SMS mafiji

Počinje suđenje "SMS mafiji". 17 osoba je optuženo da je varalo na igrama na sreću i da su na taj način nelegalno zaradili više od 150 miliona dinara.

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

00:25

Default images

Kvizovi u kojima su varali, tvrdi tužilaštvo, emitovani su na televizijama Pink i RTS.

Zbog sumnji da su varali u igrama na sreću, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Predraga Bećirića, Ognjena Petra Todorovića i još 15 osoba iz Beograda, Inđije i Sremske Kamenice.

Oni se terete da su, koristeći posebne uređaje i kompjuterske programe, povezali više od 200 mobilnih telefona, sa kojih su slali SMS poruke i uticali na konačni ishod tih nagradnih igara. Takozvana "SMS mafija" funkcionisala je tokom prošle i pretprošle godine, tvrdi Tužilaštvo, i navodi da je ova grupa na taj način osvojila ukupno 130 nagrada.

Radi se o pet stanova i 125 putničkih automobila, ukupne vrednosti veće od 150 miliona dinara. Kako se navodi u optužnici, najveći deo ovako stečenih nagrada su pokušali da prodaju. Međutim, primenom zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, stanovi i automobili su u međuvremenu oduzeti.

Organizatori igara na sreću bili su "Državna lutrija Srbije", "RTS licitacija", "Grand auto" i "Grand licitacija", a emitovane su na Radio-televiziji Srbije i na televiziji Pink. Prevara je otkrivena u januaru 2010. godine, kada su predstavnici Državne lutrije posumnjali da neko organizuje igranje SMS kvizova.

Tada su obavestili nadležne organe, koji su pokrenuli istragu, u kojoj je ubrzo uhapšeno 14 ljudi, a nakon proširenja istrage još troje.

Za krivično delo koje se takozvanoj "SMS mafiji" stavlja na teret, a radi se o najtežem obliku prevare, zaprećena je kazna od 2 do 10 godina zatvora, dok je maksimalna moguća kazna za drugo delo, zločinačko udruživanje, do pet godina.

Suđenje počinje u 10 sati u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: