Hrvatska: 20 umrlo, 30.000 obolelo

Od početka sezone gripa krajem prošle godine do danas, u Hrvatskoj umrlo 20 osoba, a obolelo ih je više od 30.000. Kod većine dijagnostikovan virus H1N1.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.02.2011.

11:20

Default images

Prema rečima dežurnog epidemiologa Borislava Aleraja, sve umrle osobe imale su, osim gripa, i hronične zdravstvene probleme koje je grip pojačao.

Većina umrlih nije bila vakcinisana protiv novog gripa H1N1, a podaci govore da je tako i u Evropi.

Do sada je u Hrvatskoj vakcinisano više od pola miliona građana, kojima Aleraj i dalje preporuča vakcinisanje jer sezona gripa još nije gotova.

"Bez obzira na to što ni jedna vakcina nema stoprocentnu efikasnost, vakcinisanje je jedna od mera koja vrlo uspešno sprečava zarazu", rekao je Aleraj.

Najnovija, 20. žrtva bio je pacijent koji je prošli petak nakon tri sedmice tretmana umro u jedinici intenzivnog lečenja u splitskom Kliničkom bolničkom centru.

U Splitu je još jedan pacijent na intenzivnom lečenju, odnosno na respiratoru.

Grip je najčešći među učenicima i studentima, a najređi kod lica starijih od 65 godina, a kao uzrok se i dalje dijagnostikuje isključivo virus novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: