Smenjivanje Mlađana Dinkića

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2011.

14:19

Default images

Premijer je saopštio da je postupak pokrenut i za razrešenje državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

Ova odluka će, kako je naveo Mirko Cvetković, u najkraćem roku biti dostavljena Skupštini Srbije na razmatranje.

"Obavestio sam jutros predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni koji ruše njeno jedinstvo", rekao je Cvetković.

Nakon što je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković održao konferenciju za štampu, iz predsedništva G17 plus potvrdili su za B92 da će na vanrednoj sednici tokom popodneva razmatrati predlog premijera za razrešenje Mlađana Dinkića sa dužnosti ministra ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednika Vlade.

"Odluka nije usmerena protiv G17"

Predsednik Vlade Mirko Cvetković je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da Vlada Srbije mora da funkcioniše jedinstveno kako bi se izvršile promene u 2011. godini.
Premijer saopštava odluku o smeni Dinkiæa i Iliæa (Tanjug)
On je naveo da ova odluka nije usmerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i da ne očekuje da će doći do pada Vlade. Premijer je rekao da je jutros o tome izvestio predsednika Srbije Borisa Tadića, a da su Mlađan Dinkić i Slobodan Ilić o odluci obavešteni pred početak konferencije za novinare.

"Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna", izjavio je predsednik Vlade Srbije.

Prema rečima Mirka Cvetkovića, razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije i o tome ko će zameniti Dinkića obaviće se u naredne dve nedelje.

Podsetimo, sukobi u vladajućoj koaliciji, uz nove spekulacije o rekonstrukciji Vlade, počeli su nakon što je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić zatražio kažnjavanje državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića, inače člana Demokratske stranke, zbog izrečenih kritika povodom odluke da se dodele veće subvencije kompaniji "Gorenje" za izgradnju pogona u Zaječaru.

Sama odluka o izgradnji fabrike “Gorenja“ u Zaječaru izazvala je burne reakcije.

Gradonačelnik Valjeva, grada u kom je fabrika prvobitno trebalo da bude izgrađena, krajem januara protestovao je šaljući pismo Vladi Srbije.

Međutim, još juče, funkcioneri vladajućih partija nagoveštavali su da bi sukobi u Vladi mogli da se izglade.

Asistent, guverner, ministar, vicepremijer

Mlađan Dinkić, rođen 1964, karijeru je započeo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kao asistent-pripravnik, potom i kao asistent.

U javnosti postaje poznat po objavljivanju knjiga “Ekonomija destrukcije“ (1994), kao i “Završni račun: Ekonomske posledice NATO bombardovanja – Procena štete i finansiranja za ekonomsku rekonstrukciju SRJ“ (1999).
Mlaðan Dinkiæ kao guverner NBJ, 2001. godina (FoNet)
Nakon 5. oktobra 2000, Dinkić postaje guverner tadašnje Narodne banke Jugoslavije. Ta funkcija poverena mu je kao jednom od osnivača nevladine organizacije G17 plus 1997. godine, koja je imala značajnu ulogu i u petooktobarskim promenama, a naročito prilikom definisanja ekonomske politike države nakon smene Slobodana Miloševića.

Septembra 2006. godine postaje predsednik G17 plus (koja je u međuvremenu postala politička stranka), zamenivši na tom mestu Miroljuba Labusa.

Od 2004. do novembra 2006. godine Dinkić je bio ministar finansija, potom, od 2007. ministar ekonomije i regionalnog razvoja, a nakon parlamentarnih izbora 2008, uz tu funkciju počinje da obavlja i dužnost potpredsednika Vlade Srbije.

Tokom dosadašnje karijere i obavljanja državnih funkcija, dobio je više nagrada i u zemlji i inostranstvu, pored ostalog, nedeljnik "Vreme" ga je proglasio za ličnost godine 2002.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

542 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: