Stočari nezadovoljni zbog pada cena

Stočari u Srbiji zabrinuti su zbog pada otkupnih cena krupne stoke.

Izvor: B92

Nedelja, 13.02.2011.

19:12

Default images

Oni upozoravaju da ako ne bude intervencije, neumitno sledi dalji pad broja priplodnih životinja i moguć scenario kao sa mlekom, koji će se završiti povećanjem uvoza mesa.

Đorđe Bečelić iz Gardinovaca kod Novog Sada, najveći je stočar u nekoliko okolnih sela. Ipak , po poslednjim cenama junadi, od 1,8 evra za kilogram žive vage i zbog skoka cena žitarica, osim titule, od toga nema ništa.

Iako Srbija ima dozvolu za izvoz junetine na tržište EU, uskoro bi, po njegovom mišljenju, mogla da dođe u poziciju da je nema ni za svoje potrebe.

Bečelić kaže da ukoliko bi se u ovom trenutku odlučio za prodaju junadi, izgubio između pet i šest hiljada dinara po grlu.

Ni svinjarstvo ne stoji bolje. Na farmi “Neoplante”, koja utovi 40.000 svinja godišnje, uz današnje cene tovljenika nema mesta za optimizam.

Cena svinja je mestimično pala na 90 dinara za kilogram žive vage. Gola, proizvodna cena “Neoplantine” farme je 127 dinara po kilogramu.

Srpski stočari imaju skuplji repromaterijal od kolega iz Evropske unije i nisu zaštićeni nikakvim barijerama od mesa i mesnih proizvoda koji se proizvode uz subvencije EU.

Osim toga, mada Srbija zabranjuje uvoz jeftine genetski modifikovane sojine sačme, ni na koji način ne zabranjuje uvoz hrane, mesa, proizvede od te sačme.

Prema procenama stručnjaka, 15 odsto sve svinjetine koja se pojede u Srbiji dolazi iz uvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: