Dinkić optužuje, Cvetković odgovara

Lider G17 plus Mlađan Dinkić smatra da je "vladajuća koalicija uzdrmana" i da "svađa ima na svakom koraku". Premijer: Vlada nije izgubila kredibilitet.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

00:14

Default images

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić ponovio je ranije iznetu ocenu da premijer Mirko Cvetković ne odlučuje ni o čemu već da to čini predsednik Boris Tadić.

"Unutar koalicije sami smo sebi veća opozicija nego što imamo opoziciju", rekao je Dinkić opisujući stanje u Vladi Srbije.

U do sada najžešćem napadu na kabinet u kome je ministar, izrečenom prilikom gostovanja na niškoj Televiziji 5, potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je da su odnosi unutar koalicije uzdrmani, da stvari treba popraviti, o čemu pokušava da razgovara sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem zato što Tadić - kako je rekao Dinkić - o svemu odlučuje. "Naš premijer ništa ne odlučuje. On je premijer koji treba da odlučuje, a ništa ne odlučuje. Odlučuje predsednik (Srbije). Ko bi drugi odlučivao. To svi znamo i šta ima da se, što bi narodski rekli, foliramo oko toga“, kazao je Dinkić.

Lider G17 plus i ministar ekonomije je nezadovoljan radom nekih svojih kolega u Vladi, za koje kaže da su izgubili autoritet. Smatra, na primer, da je ministra poljoprivrede Sašu Dragina trebalo smeniti kod prve nestašice mleka.

Ali pošto njegove kritike nisu urodile polodom, odlučio je, kako kaže, da o njima govori javno.

„Moji partneri umesto da stave najbolje ljude u prve redove, stavljaju poltrone, stavljaju nesposobne ljude i zato idemo sporo i onda vi morate da radite tuđi posao, a tada postaju ljubomorni na vas. Umesto da ministar poljoprivrede reši jednu nestašicu, one dolaze jedna za drugom", izjavio je Dinkić.

Cvetković: Jasan politički signal

Premijer Mirko Cvetković, na sve učestalije kritike Mlađana Dinkića, odgovorio je preko beogradskog lista "Večernje novosti".
(FoNet)
On je demantovao spekulacije u medijima da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću već ponudio ostavku i mišljenja je da Vlada Srbije nije izgubila ni autoritet ni kredibilitet.

"Ne planiram da podnesem ostavku. Imam puno energije i nisam se umorio", rekao je Cvetković.

"Cilj mi je da do kraja mandata ostvarimo velike državne ciljeve. Ko se na ovom teškom putu umorio, ili se plaši da će građani da vide da nije postigao rezultate u svom resoru, može slobodno da ide iz Vlade“, poručio je premijer. "Od samog formiranja, Vlada nije imala autoritet iz ugla opozicije, i to mi nije bilo problematično", naveo je Cvetković.

"Međutim, ako je taj autoritet sporan za jednu članicu vladajuće koalicije, onda to jeste jasan politički signal koji ta stranka želi da pošalje“, kazao je on.

Cvetković je izjavio i da bi u ovom trenutku izbori bili veoma loši za Srbiju pogotovo što je Vlada u poslednjoj godini mandata.

Iz DS bez komentara

Izjave Mlađana Dinkića niko iz Demokratske stranke nije želeo da komentariše.

Ranije je najavljeno da će o odnosima u koaliciji i eventualnoj rekonstrukciji Vlade biti reči na sastanku lidera koalicije, koji bi trebalo da bude održan ovog vikenda, po povratku ministra policije Ivice Dačića sa američke turneje.

U međuvremenu, dnevnik "Blic" piše da se u Demokratskoj stranci razmišlja o smeni Mirka Cvetkovića, te da u DS najozbiljnijim kandidatom za mesto novog premijera smatraju sadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: