S.A.R.S. i Marčelo tuže SNS

Bendovi S.A.R.S. i "Marčelo i Filteri“ obratili su se javnosti povodom "zloupotrebe muzike i kršenja autorskih prava“ na političkom mitingu 5. februara.

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2011.

20:59

Default images

Pesme "Buđav lebac“ i "Kuća na promaji“, neovlašćeno su korišćene na mitingu SNS i tako su numere "stavljene pod okrilje političke kampanje“, piše u saopštenju.

“Smatramo da su ovakva krađa intelektualne svojine i prikupljanje političkih poena preko naše grbače krajnje nedopustivi“, navodi se u saopštenju bendova S.A.R.S. i "Marčelo i Filteri“.

Dragan Kovačević iz benda S.A.R.S. za B92 kaže da je njihova pesma puštana iako je bend odbio poziv za učešće i živu svirku na kraju mitinga.

Jedno od kršenja autorskih prava se desilo sada u subotu tako što je neovlašćeno puštena naša pesma i procenili smo da je korišćena u svrhu ostvarivanja dobiti, kontaktirani smo povodom nastupa na istom dešavanju i kategorično smo odbili nastup. Na taj način smo poslali jasnu poruku organizatorima da ne želimo da budemo deo te priče i mimo toga se ipak desilo da je naša numera 'Buđav lebac' bila puštena na početku skupa, što su preneli neki mediji. Iz ove situaije, kako posmatramo sve, ne bismo voleli da se vezujemo ni za kakvu političku partiju", rekao je on.

Članica Predsedništva Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je da muzika na mitingu te stranke u Beogradu nije bila zlupotrebljena u političke svrhe.

Ona je rekla da je na mitingu bila intonirana himna i da bi emitovanje muzike "pred sam miting pred stotinama hiljada ljudi, trebalo da bude nešto što želi svaki autor".

"Vrlo sam iznenadjena da nekome smeta brojna publika koja sluša njegovu muziku. Slušanje muzike pred početak mitinga zaista ne smatram zloupotrebom u političke svrhe i insistiram da je muzika najlepši deo našeg života i svi treba da radimo na tome da se lepe pesme čuju svuda i na svakom mestu", istakla je Tabakovićeva.

Ona je dodala da će "svako raditi ono što smatra da treba da uradi u zaštiti svojih političkih stavova i autorskih prava". Marko Šečić Marčelo kaže da njihov protest nema nikakve veze sa politčkim opredeljenjem. Ovde je reč o nepoštovanju intelektualne svojine, javnom korišćenju pesama i njihovom stavljanju pod jedno politčko okrilje.

"Uopšte se ne radi o tome da li je nama to političko okrilje nešto posebno antipatično, nama nijedno danas nije simpatično, tako da naš nastup nema nešto mnogo veze s tim ko je to uradio, već šta je urađeno, da je bilo ko to uradio, reagovali bismo isto. To se jednostavno ne sme i ono što kod nas ne razumeju - jeste šta je intelektualno vlasništvo kao takvo. Ja nikad u životu, živeći u Srbiji celog života, još nisam video takvu okolnost da neko u trenutku dok kliče boljem životu i boljem sutra, već u tom trenutku nekoga potkrada", kaže Marčelo.

“Svih ovih godina oslanjamo se na sebe i kvalitet svoje muzike i tako mislimo da bude i u budućnosti. Obavestili smo naše advokate i pokrenućemo tužbu protiv organizatora tog skupa” – kaže Kovačević, a Šelić zaključuje: “Ovoga puta se preteralo i nećemo stati dok stvar ne isteramo na sunce. Molimo sve medije da nam na tom putu pomognu time što neće dozvoliti da ovaj slučaj ostane van radara javnosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: