Oprema za službe neće se prodavati

Oprema koju koriste obaveštajne službe, a nalazi se u okviru “Telekoma“, biće izdvojena i neće se prodavati, kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2011.

14:09

Default images

Kolika je vrednost te opreme i da li će “Telekom“ dobiti neku kompenzaciju, za sada nije poznato.

Iako je država duboko zagazila u proceduru prodaje “Telekoma“ i dalje nije najjasnije šta će dobiti novi vlasnik. Vlada je naložila Ministarstvu telekomunikacija da iz “Telekomove“ imovine bude izdvojena oprema koju koriste tajne službe, Vojska, MUP i Carina.

Ministarka telekomunikacija Jasna Matić rekla je da ni budući kupci "Telekoma" nisu zainteresovani da budu u vezi sa tim sistemom, već da on funkcioniše nezavisno od novog vlasnika.

"Ovaj sistem predstavlja mali deo poslovanja 'Telekoma' i za potencijalnog kupca je to više problem, nego imovina koju bi želeo da ima", rekla je Matićeva, dodajući da njegovo izdvajanje, koje je najavljeno u ovom trenutku, nije problem.

Koliko kod to bio mali deo, on će umanjiti vrednost “Telekoma“. Pojedini mediji spekulišu da je u pitanju čak 20 milona evra i da se u Vladi razmišlja da se “Telekomu“ kao kompenzacija ustupi zgrada Generalštaba.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac poručuje da to nije moguće.

“Želja nam je da tu imovnu razmenimo ili za novac ili za novu zgradu na Banjici, kod VMA. I to je naš cilj“, objašnjava on.

“Ja neću dozovliti da bilo ko računa na imovinu Ministarstva odbrane kao na imovinu sa kojom mogu da se potkusuravaju neki drugi projekti, neki druge ideje. Svako ko ima ideju da nešto od Vojske uzme, a da za uzvrat ne da nekretnine ili novac, neće moći taj posao da dobije“, kaže Šutanovac.

Preporuku da se, kako se to naziva, sistem veza posebne komunikacije, izdvoji iz imovine “Telekoma“, dao je Savet za nacionalnu bezbenosti, čiji je član i ministar odbrane.

“Ukoliko se bude izdvajala, neće se prodati. Smanjiće se vrednost prodaje ’Telekoma’ za tu sumu“, objašnjava Šutanovac.

U “Telekomu“ navode da su medijska pisanja o kompenzaciji neosnovane spekulacije:

"Ne postoje otvorena pitanja između akcionarskog društva Telekom Srbija i Republike Srbije koja je naš većinski akcionar. Kada je u pitanju deo infrastrukture i opreme koju koriste bezbednosne službe, o tome postoje odgovarajuće odluke Vlade koje kompanija poštuje i ne može ni na koji način da komentariše, s obzirom na njihovu prirodu. Sve drugo, što se na tu temu provlači u medijima, su neosnovane spekulacije."

Oprema koju država želi da zadrži su na primer optički kablovi kojima su povezane sve državne službe, čime im je omogućena direktna komunikacija.

Ta imovina nije u direktnoj vezi sa prisluškivanjem, jer je svaki telefonski operatater, prema Zakonu o telekomunikacijama, dužan da o svom trošku kupi opremu za prisluškivanje i tu uslugu ne naplaćuje službi koja ima pravo da traži presretanje komunikacije. To će važiti i za novog vlasnika “Telekoma“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: