Zgrada Generalštaba Telekomu?

Vlada Srbije i Telekom pregovaraju da se Telekomu ustupi porušena zgrada Generalštaba u beogradskoj Ulici kneza Miloša.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 07.02.2011.

23:06

Default images

Zgrada bi bila dodeljena na ime 20 miliona evra, koliko vredi oprema za prisluškivanje i specijalne veze, koju u toj firmi koriste obaveštajne službe, a koju je Telekom svojevremeno platio, piše Blic.

Sudbina te opreme od nacionalnog značaja mora biti rešena do 21. marta, kad ističe rok za ponude za kupovinu Telekoma i ona dotad mora preći u vlasništvo države.

Vladi je predloženo da se oprema u Telekomu koju koriste državne službe kao što su BIA, VBA, VOA, MUP i Uprava Carina, ne prodaje u paketu s ovim preduzećem.

U suprotnom, službe bi novom vlasniku Telekoma ubuduće plaćale iznajmljivanje, i to po komercijalnoj ceni, što bi predstavljalo preveliko opterećenje za budžet.

Srbija nema novca da plati Telekomu 20 miliona evra, pa se rešenje traži u ustupanju državnih nekretnina, odnosno srušene zgrade Generalštaba. Tom građevinom, koja je od 2005. spomenik kulture, gazduju Ministarstvo odbrane i Direkcija za imovinu.

"Iskreno, za takvu ideju prvi put čujem. To bi bio veliki problem jer je Generalštab spomenik kulture. Moram priznati da je 20 miliona evra malo jer smo mi za oko 30 miliona evra prodali zgradu saveznog MUP, koja bi trebalo da bude jeftinija od Generalštaba", rekao je za "Blic" pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Srboljub Panić.

Prema njegovim rečima, "neka cena od 50 miliona evra, koja se ranije pominjala, moguća je, ali samo kao početna jer bi mogla da se dostigne cena veća za par desetina miliona evra.

Dve povezane zgrade poznate kao „Sutjeska I i II“ srušene su tokom bombardovanja 1999. godine.

Kompleks je završen 1965. prema projektu Nikole Dobrovića, a tokom 2005. je zaštićen kao spomenik kulture. Ukupna površina obe zgrade je nešto manja od 50.000 kvadrata.

U nekim turističkim prospektima ruševine u centru grada se spominju kao jedna od glavnih turističkih atrakcija Beograda.

Hrvatska je imala veliki finansijski problem nakon što je prodala svoj Telekom sa svim optičkim kablovima jer je novi vlasnik za godišnji zakup tog sistema specijalnih veza tražio nekoliko desetina miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: