Drama "Štrajkovi": Zaplet, obrt...

Sindikat radnika u prosveti povukao potpis sa protokola postignutog s Vladom Srbije i doneo odluku da nastavi sa štrajkom u školama skraćenjem časova.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 06.02.2011.

22:38

Default images

U noći između nedelje i ponedeljka nije bilo jasno koliko prosvetnih sindikata štrajkuje, dva ili tri, jer su iz SRPS saopštene kontradiktorne informacije.

Time su, bar za sada, tri sindikata prosvete u štrajku. Istovremeno, očekuje se i rasplet događaja u vezi sa štrajkom nezavisnog sindikata policije, a moguć je štrajk i u zdravstvu.

"Zbrka" sa brojem prosvetnih sindikata u štrajku nastala je u petak, kada je Sindikat prosvetnih radnika u Srbiji najpre prihvatio dogovor s Vladom Srbije o prekidu štrajka, da bi u nedelju medijima najpre bilo saopšteno da se štrajk nastavlja, a potom, uz potpis drugog zvaničnika - da je za normalizaciju nastave. Prema najnovijoj odluci, SRPS će nastaviti štrajk.

"Morali smo da donesemo takvu odluku jer je naše članstvo bilo nezadovoljno postignutim dogovorom", kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

U međuvremenu, oglasilo se i Ministarstvo prosvete. Ministar Žarko Obradović apelovao je na direktore i nastavnike škola koji su u štrajku da normalno drže nastavu i omoguće deci da pohađaju obrazovne ustanove. On je rekao i da očekuje da će nastava u školama tokom dana biti normalizovana.

Podsetimo, u nedelju, sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika doneli su odluke da ostanu pri svojim zahtevima i ne prekinu štrajk.

Predstavnici tih sindikata rekli su za B92 da su njihovi zahtevi nepromenjeni, a da ih neće ni menjati, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Prethodno, Sindikat radnika u prosveti u petak je, na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije, prihvatio Protokol o poboljšanju materijalnog položaja prosvetara i prekidu štrajka. Konfuzija u prosveti, policija čeka.

Kontradiktorne informacije iz SRPS

Brajković je naveo da je ta odluka doneta "na osnovu današnjih konsultacija sa predsednicima sindikalnih organizacija škola i članovima sindikata škola koje su nezadovoljne potpisanim Protokolom sa teritorije grada Beograda i drugih članica koje pripadaju ovom Sindikatu".

Naime, u ranijem saopštenju koje je potpisao predsednik tog sindikata Slobodan Brajković, članstvo se poziva da u ponedeljak nastavi štrajk uz skraćenje časova na 30 minuta.

"Pozivamo članstvo da od ponedeljka nastave štrajk od 30 minuta, a o donošenju odluke o poništenju Protokola odlučiće Republički odbor SRPS u najkraćem vremenskom periodu", kaže se u saopštenju.
Hadži Zdravko Kovaè (Tanjug, arhiva)
Međutim, u drugom saopštenju istog sindikata, koje je potpisao generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko M. Kovač, a koje prenosi agencija Tanjug, navedeno je da je na sednici Republičkog odbora SRPS u nedelju jednoglasno doneta odluka o normalizaciji nastave i prekidu štrajka u ponedeljak.

Konstatovano je da je štrajk bio uspešan i da su se stekli uslovi da se prekine i krene sa redovnom nastavom, "tim pre što je zaključen Protokol" i "pružene garancije da prema štrajkačima neće biti sankcija, niti umanjenja zarade, za sve one koji u ponedeljak otpočnu sa svojim radnim dužnostima", navodi se u saopštenju.

"Svim kolegama koji su učestvovali u štrajku i onima koji su nas podržali, zahvaljujemo na podršci, jer je sigurno da bez njih ne bi došli do kompromisnog rešenja koje nas ne zadovoljava, ali koje je u ovom trenutku bio jedini mogući izlaz", navodi se u saopštenju generalnog sekretara SRPS.

Nezadovoljstvo policije i lekara

Istovremeno, Nezavisni sindikat policije i dalje je u štrajku koji traje od četvrtka, a iz te organizacije za ponedeljak najavljuju pregovore sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.
Štrajk Nezavisnog sindikata policije (Beta, arhiva)
Na sastanku sa predsednikom Vlade trebalo bi da se razgovara o povećanju plata, što je osnovni zahtev štrajkača, rekao je predstavnik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov.

O zahtevima Nezavisnog sindikata policije i njihovim očekivanjima možete čitati ovde.

Nezadovoljstva ima i kod zaposlenih u zdravstvu, o čemu je u vestima TV B92 govorio predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić. Opširnije u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: