Postignut dogovor vlade i sindikata

Vlada Srbije i sindikati prosvete postigli su dogovor vezan za materijalni položaj prosvetnih radnika i pozvali škole da od ponedeljka normalizuju rad.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.02.2011.

20:47

Default images

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Generalni sekretar sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač rekao je da se došlo do kompromisnog rešenja koje je podrazumevalo "izvesna odricanja obe strane".

Predstavnici sindikata i ministar prosvete su pozvali zaposlene da se od ponedeljka vrate na posao.

Ministar Žarko Obradović je novinarima nakon sastanka rekao da očekuje da se dogovoru priključi i Unija sindikata prosvetnih radnika, čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

"Pozivam sve zaposlene da se od ponedeljka vrate u škole", rekao je Obradović.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će, prema sporazumu sa Vladom, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodatno biti povećana primanja u zavisnosti od povećanja prihoda u budžetu Srbije.

Pored redovnog povećanja plata predviđenog zakonom u zavisnosti od rasta prihoda u republičkom budžetu dodatno će biti povećane zarade, rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da predstavnici Vlade očekuju da prihodi budžeta budu veći od dva do tri odsto od planiranih. Budžet Srbije za 2011. godinu je 724 milijarde dinara.

Sporazumom je predviđeno da Vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine, rekao je Pavlović i dodao da se eventualno dodatno povećanje zarada neće odnositi na zaposlene u javnim preduzećima.

"Svaki štrajk mora u jednom momentu da se završi inače nema nikakvu svrhu", rekao je Pavlović.

Potpis na sporazum još nije stavila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja će u nedelju na sednici glavnog odbora odlučiti da li će pozvati svoje članove da prekinu štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: