DS slavi 21. rođendan

Demokratska stranka obeležava 21 godinu postojanja promocijom knjige o istoriji, političkim odlukama, stavovima i akcijama te stranke.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

00:06

Default images

Stožer vlasti u Srbiji, nekada istaknuti član opozicije Miloševićevom režimu, sa čijim SPS-om sad čini vladu, slavi rođendan u najtežoj ekonomskoj godini od petooktobarskih promena.

Partija koja trenutno predvodi vlast u Srbiji obnovila je svoj rad 1990. i promovisala se za nastavljača tradicije predratnog demokrate Ljubomira Davidovića.

S početka je bila izrazito elitistička i liberalnodemokratski nastrojena, da bi kasnije zauzela kurs socijaldemokratije. Iako je vidi kao predvodnika reformi u Srbiji i stranku koja uživa najveće poverenje građana, politički analitičar Milan Nikolić ocenjuje za B92 da nije dobro prišla izazovima tranzicije.

On kaže da se najave uspešnih privatizacija, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja ekonomskog položaja nisu obistilne u očekivanoj meri.

“Mi smo imali tih prvih deset godina tradicije gde je neoliberalni model potpuno krahirao. Mi smo uništili svoju industriju, i deo poljoprivrede. Umesto povećanog zapošljavanja, izgubili smo negde četvrt miliona radnih mesta. Danas imamo visoku nezaposlenost, slabu industriju, koja je na nivou od 40 posto onoga što smo imali 1989. godine”, kaže Nikolić.

Kao jedan od velikih kvaliteta Demokratske stranke, urednik “Nove srpske političke misli” Đorđe Vukadinović naglašava njenu vitalnost.

Vukadinović podseća da je od svih stranaka domaće političke scene pretrpela najviše deoba, ali i smena lidera. Loša obeležja su joj, prema njegovim rečima, oportunizam i pragmatizam.

“Teško je povući jasnu liniju u odnosu na početke, nego u odnosu i na priču i politiku od pre nekoliko godina. Ono što je njima hendikep je odsustvo jasne ideološke profilisanosti. Oni su pragmatična stranka, stranka vlasti, koja pomalo, u velikoj meri podseća na SPS sa kraja devedesetih godina prošlog veka. Da li će završiti kao oni ili drugačije, to ćemo videti”, kaže Vukadinović.

Demokrate trenutno vrše vlast u 119 opština i gradova u Srbiji, u republičkom parlamentu imaju 64, u vojvođanskoj skupštini 57 poslanika. Rejting stranke se, u zavisnosti od autora istraživanja, kreće do 30 odsto podrške biračkog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: