Vlada prinuđena na novo zaduživanje

Vlada Srbije predložila republičkom parlamentu usvajanje zakona o novom zaduživanju države kod komercijalnih banaka u visini od 400 miliona američkih dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.02.2011.

12:29

Default images

Vlada je prinuđena da se dodatno zaduži zbog finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja duga.

Reč je o Predlogu zakona o zaduživanju Srbije kod banke "Sosijete ženeral“, uz garanciju Svetske banke, a koji je Vlada Srbije u skupštinsku proceduru uputila 28. januara.

Republika Srbija će se zadužiti za kredit u evrima u protivvrednosti iznosa do 400 miliona američkih dolara, uz garanciju Svetske banke, a za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga, piše u tom zakonskom predlogu.

Period otplate je 72 meseca, otplata glavnice je jednokratna po isteku trajanja kredita, kamatna stopa je jednaka zbiru šestogodišnjeg Swap za evro i fiksne kamatne marže od jedan odsto, a fiksna jednokratna naknada u visini od 0,50 odsto od iznosa kredita.

Banka "Sosijete ženeral" dala je najpovoljniju ponudu za kreditiranje, a odabrana je primenom kriterijuma najniže ponuđene cene.

Skupština Srbije poslednji put je usvojila zakone koji se odnose na zaduživanje države 23. novembra, kada se država kod deset komercijalnih banaka zadužila za 250 miliona evra kako bi pokrila manjak u državnoj kasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: