Trivanova: Opozicija nezrela

Najava SNS o "blokiranju Beograda“ svedoči o nezrelosti srpske opozicije i nedostatku programa, smatra potpredsednica DS Jelena Trivan.

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

16:43

Default images

Podsetimo, SNS je najavila da će "blokirati Beograd" ukoliko vladajuća koalicija u roku od dva meseca ne pristane na vanredne parlamentarne izbore.

Trivanova je naglasila da opozicija nema nikakvu političku ponudu, „osim gomile pretnji i demagoških fraza“ i da se trude da na nasilan način produkuju probleme i sukobe u državi.

Prema njenim rečima, u demokratskim društvima se na vlast dolazi političkom ponudom zbog koje bi građani poželeli da izađu na izbore i da podrže alternativnu političku opciju, a ne pritiscima, pretnjama, ugrožavanjem javnog reda i mira i prava građana. "U ovom trenutku, Tomislav Nikolić, koji se poziva na pamet vlade, može da računa s tim da vlada ima pameti i razuma da sačuva mir i stabilnost u zemlji, da je imaju i građani koji žele da žive u normalnoj zemlji u kojoj bivši radikali neće praviti haos na ulicama. Još je preostalo samo da se i opozicija dozove pameti i da političkim programom pokuša da zadobije većinu, a ne pretnjama i nasiljem", kazala je Trivanova.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio je da će, ukoliko Vlada Srbije u roku od dva meseca ne ispuni zahteve Srpske napredne stranke, među kojima je najvažniji raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, naprednjaci otpočeti proteste do ispunjenja tih zahteva.

Ružić:Vlada ima podršku građana

Predsedniik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije Branko Ružić kaže da Vlada Srbije ima većinsku podršku građana, te da najave iz SNS da bi na proleće mogli otpočeti protesti ukoliko vladajuća koalicija ne raspiše vanredne parlamentarne izbore ne doprinose političkoj stabilnosti.

"SNS nije održala ni prvi miting, a već najavljuje neki drugi. Mislim da bi, u skladu sa onom narodnom: 'prvo skoči, pa reci hop', gospodin Nikolić trebalo da ima u vidu činjenicu da se legitimitet isključivo može sticati na republičkim parlamentarnim izborima. Nakon toga može biti vlastan da govori u ime velike većine, većine ili manjine, građana Srbije", izjavio je Ružić agenciji Tanjug.

On je dodao da vlada čini sve što je u njenoj moći kako bi očuvala političku i socijalno-ekonomsku stabilnost Srbije u periodu prevazilaženja ekonomske krize koja je pogodila svet.

"Socijalno-ekonomska situacija u Srbiji naravno nije na zadovoljavajućem nivou, ali ni na koji način naš evropski put i težnja Vlade Republike Srbije za borbom protiv kriminala i obezbeđivanjem socijalno-ekonomske stabilnosti nije sporna za veliku većinu građana", kazao je Ružić.

Prema njegovom mišljenju, najave iz SNS su, pre svega, marketinški uvod za protest zakazan za 5. februar u centru Beograda.

LDP: SNS bi da zameni sadašnju vlast

Èedomir Jovanoviæ (FoNet)
Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da za preokret, koji je neophodan Srbiji, nije dovoljno da Srpska napredna stranka na ulici izazove vanredne izbore, kako bi se "dočepala vlasti".

"U Evropi, u 2011. godini, vlast se ne osvaja onako kako zamišlja i želi (Tomislav) Nikolić", rekao je Jovanović Tanjugu, komentarišući najavu naprednjaka da će "blokirati Beograd" ukoliko vladajuća koalicija u roku od dva meseca ne ispuni njihove zahteve.

Ideje i ambicije SNS, naglasio je on, svode se samo na želju da ta stranka zameni sadašnju vlast, ali da ništa u zemlji ne promeni.

Jovanović je ponovio da Srbiji jeste potreban preokret, ali preokret koji se ne bi ograničio samo na izbore, već bi doveo do toga da sledeća vlada vodi potpuno drugačiju politiku.

"Za to nije dovoljno da Nikolić na ulici izazove izbore, kako bi se konačno dočepao vlasti. Naprotiv, to bi bila velika prepreka ostvarenju pozitivnog preokreta", naveo je predsednik LDP.

Prema njegovim rečima, naprednjaci na vlasti, bez obzira na to u koju bi koaliciju ušli, ništa ne bi promenili u ključnim oblastima, jer pored uopštenih fraza, imaju samo predlog da se uništi demokratija kroz prepolovljavanje broja poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: