Insajder: Zloupotrebe u Kolubari

Novi serijal “Insajdera”, koji je na programu TV B92 večeras u 22 sata, otkriva sve zloupotrebe u rudarskom basenu Kolubara.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

15:07

Default images

Ovo strateški važno državno preduzeće, od čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, godinama je, po svemu sudeći, bilo mnogo važnije kao izvor bogaćenja pojedinaca.

Iz Kolubare se novac na račune privatnika izvlači na nekoliko načina.

Prema višemesečnom istraživanju, “Insajder” otkriva da se preko zakupa privatne mehanizacije iz Kolubare u poslednjih 8 godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra. Već godinama, uz izgovor da nema sopstvenu mehanizaciju, rudnik Kolubara iznajmljuje mašine od privatnika.

“Insajder” je po Zakonu o dostupnosti informacija došao do dokumenata koji pokazuju da su se troškovi drastično uvećavali od 2006, a ključni razlog za tako veliki rast troškova je to što su mašine plaćane i kada stoje u mestu.

Tada je na čelu preduzeća bio Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije.

“Insajder” otkriva da je i sam Tomić, dok je bio direktor “Kolubare”, angažovao mašinu preduzeća “Kačer turist” - čiji je on većinski vlasnik.

Iz dnevnih izveštaja o angažovanju privatnih mašina “Kačer turista” za potrebe Kolubare vidi se da je radnik Mihailo Marinković, zaposlen na mašini Tomićeve firme, navodno radio čak 24 sata, 4 dana za redom:

"Na primer 16. novembra 2007. Mihailo Marinković upravljao je mašinom Tomićeve firme puna 24 sata, a narednih dana isti čovek sa istom mašinom nastavlja smenu od 16 sati dnevno. 2008. godine, kada je Dragan Tomić imenovan na mesto predsednika skupštine Kolubare i kada je Kolubara beležila najveće troškove, isti vozač, Mihailo Marinković, sa ovom mašinom radi bez prestanka puna 4 dana ili 96 sati, a potom narednih dana nastavlja da radi po 16 sati dnevno", navodi "Insajder". S obzirom da je nemoguće da jedan čovek radi bez prestanka 24 sata puna 4 dana za redom nameće se zaključak da su za vozača, mašinu ili za oboje pisani fiktivni sati, koje je na kraju "Kolubara" isplaćivala preduzeću Dragana Tomića.

Dragan Tomić odbio je razgovor za "Insajder". Nemanja Nenadić, programski direktor “Transparentnosti Srbija” kaže da je ovakvo poslovanje protivno zakonu.

“Čak i da je ovakav ugovor apsolutno koristan za preduzeće - on je nedopušten u ovakvoj situaciji”, objašnjava Nenadić.

“Pokazalo se i, kada je svojevremeno otvorena afera i oko Aerodroma, da jednostavno Vlada koja direktno kontroliše ta javna preduzeća, ili bi barem to trebalo da čini, nema adekvatne mehanizme i velika je šteta što nisu bile izvučene pouke na vreme”, smatra on.

“Takođe, u ovom konkretnom slučaju 'Kolubare', mislim da je šteta što do sada istražni organi nisu obavili ovaj posao, što je to i dalje pitanje kojim se bave pre svega novinari. Jer, recimo, Antikorupcijski savet opštine Lazarevac je još, čini mi se, pre dve godine, ukazivao upravo na ovakve vidove zloupotreba, a danas B92 i proširuje tu priču sa drugim konkretnim primerima”, zaključio je Nenadić.

Osim ovog preduzeća, na kolubarskim kopovima navodno su radile privatne mašine i po 24 sata 31 dan u mesecu. Možete pogledati snimak gostovanja Nemanje Nenadića na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: