Savetnici: Nemogući, opasni zahtevi

Nakon što je premijer Cvetković pooštrio retoriku prema prosvetarima u štrajku, njegovi ekonomski savetnici kažu da su zahtevi prosvetara nerealni i opasni.

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

02:56

Default images

Prosvetnim radnicima koji su u potpunosti obustavili nastavu premijer Mirko Cvetković je poručio da za dane u kojima nisu dolazili na nastavu, neće dobiti plate.

Zahteve prosvetara premijer je ocenio nerealnim jer bi, prema njegovim rečima, to vodilo u inflaciju od 300 odsto, u čemu, kako je rekao, on ne želi da učestvuje.

Savetnici premijera Srbije Mirka Cvetkovića uključili su se u obajšnjavanje zašto su zahtevi sindikata prosvete nerealni i u kakve opasnosti stavljaju Vladu Srbije.

Evo objašnjenja Milojka Arsića.

“Ako bi se ispunio zahtev prosvetarima, verovatno bi usledila serija zahteva i drugih korisnika javne potrošnje. Znači, na to bi se dodalo još i povećanje penzija, recimo, to bi dovelo do potpunog urušavanja javnih finansija”, upozorava Milojko Arsić.

“Povećanje rashoda za 20 milijardi dinara imalo bi za neposrednu posledicu povećanje fiskalnog deficita i zaduživanje države za dodatnih milijardi dinara”, naveo je on.

“Alternativa je da se povećaju porezi da bi se obezbedila ta sredstva, dakle, da se značajno poveća porez na dodatu vrednost ili neki drugi porez kako bi se obezbedile plate prosvetarima”, zaključio je Arsić.

Jurij Bajec je u svojim upozorenjima još oštriji.

“Vlada tu, htela – ne htela, mora da pokaže čvrstinu zbog svih građana Srbije, i konačno zbog celokupne javne potrošnje”, smatra Jurij Bajec.

“Ne može, posle tolikih napora, da se sada jednim potezom sve sruši, a i odakle bi se konačno te pare i nabavile”, navodi on.

“Zahtev sindikata koji prelazi cifru od 20 milijardi dinara srušio bi celu koncepciju budžeta, ne samo zbog tih dodatnih 20 milijardi, nego zato što bi došlo do takozvanog ‘domino efekta’, jer bi, sa puno prava, onda svi drugi učesnici u javnoj potrošnji – zdravstvo, vojska, policija, sudstvo, korisnici socijalnih davanja, tražili slična povećanja”, rekao je Bajec.

“Totalna obustava rada, koliko znam, ima svoje zakonske posledice i mislim da to onda mora da se odrazi i na način isplate njihovih ličnih zarada. Ne može da se ne radi nekoliko meseci a da se prima zarada”, zaključio je Jurij Bajec.

Podsetimo, premijer Mirko Cvetković ocenio je nerealnim zahteve prosvetara za povećanje njihovih zarada za 24 odsto u odnosu na 2010. Sindikalci, međutim, kažu da ih ovakvim porukama niko ne može zastrašiti i da se štrajk od ponedeljka nastavlja. Sinidkati ponavljaju da njihova računica pokazuje da je za povećanje plata u prosveti potrebno 8 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: