Pozivi Mubaraku da izbegne nasilje

Britanija, Francuska, Nemačka pozvale su egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da izbegne nasilje protiv demonstranata. I SAD pozivaju na uzdržanost.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.01.2011.

01:23

Default images

Britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su Mubaraka da "po svaku cenu" izbegne nasilje.

"Pozivamo predsednika Mubaraka da se odrekne svakog vida nasilja protiv nenaoružanih civila i da prizna prava demonstranata", naveli su u zajedničkom saopštenju lideri Britanije, Francuske i Nemačke.

Mubarak je pozvan i da radi na stvaranju uslova za održavanje slobodnih i pravičnih izbora.

Saopštenje je objavljeno u Berlinu na nemačkom jeziku.

"Od suštinske je važnosti da dalje političke, ekonomske i socijalne reforme koje je obećao predsednik Mubarak budu primenjene u potpunosti i što pre i da zadovolje težnje egipatskog naroda", kaže se u saopštenju.

Lideri su pozvali na puno poštovanje ljudskih prava i demokratskih sloboda, uključujući i slobodu korišćenja telefona i interneta, kao i pravo na mirno okupljanje, prenele su agencije.

Istovremeno, u Vašingtonu američki predsednik Barak Obama sastao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost sa kojima je razgovarao o razvoju situacije u Egiptu.

Obama je pozvao na uzdržanost u Egiptu i založio se za konkretne korake koji bi doveli do političkih reformi.

Sastanku, koji je trajao nešto više od sat vremena, prisustvovali su i poptredsednik Džozef Bajden i savetnik za nacionalnu bezbednost Tom Donilon.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je "na uzdržanost, nenasilje i poštovanje osnovnih prava" u Egiptu.

"Treba da slušamo pažljivo, veoma pazljivo, glas naroda, njegova stremljenja, njegove tškoće i nade za bolju budućnost", rekao je Ban Ki Mun u Adis Abebi gde prišustvuje samitu Afričke unije.

Obama poziva na uzdržanost

Američki predsednik Barak Obama pozvao je na uzdržanost u Egiptu i ponovio svoju podršku poštovanju univerzalnih prava i konkretnim koracima koji će odvesti ka političkim reformama u toj zemlji koju već pet dana potresaju demonstracije protiv vlade.

Obama se sa savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bi procenili situaciju u Egiptu koja se veoma brzo razvija, naročito u poslednja dva dana kada su zabeleženi najžešći okršaji policije i demonstranata u prestonici Kairu. Sastanku je prisustvovao i američki potpredsednik Džozef Bajden.

Sastanak posvećen situaciji u Egiptu su u Stejt departmentu održali i državna sekretarka Hilari Klinton i direktor Centralne obaveštajne službe (CIA) Leon Paneta.

Bela kuća nije komentarisala odluku egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da za potpredsednika imenuje šefa obaveštajne službe i svog dugogodišnjeg saradnika Omara Sulejmanija, pošto je danas vlada u Egiptu i zvanično podnela ostavku. Mubarak je za novog premijera imenovao odlazećeg ministra za civilnu avijaciju Ahmeda Šafika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: