Cvetković: Zahtev prosvete nerealan

Premijer Srbije Mirko Cvetković je ocenio nerealnim zahteve prosvetara za povećanje njihovih zarada za 24 odsto u odnosu na 2010.

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

14:02

Default images

On je upozorio da bi to vodilo u inflaciju od 300 odsto, kurs od 300 dinara za evro i makroekonomski upropastilo državu, u čemu on ne želi da učestvuje.

Prosvetarima koji su u potpunosti obustavili nastavu premijer je poručio da za dane u kojima nisu dolazili na nastavu neće dobiti plate. Sindikalisti kažu da ih niko ne može zastrašiti i da se štrajk od ponedeljka nastavlja.

Cvetković je rekao da se najuticajniji sindikat prosvetara nije pridružio ovim zahtevima, što je ocenio razumnim, ali nije isključio mogućnost da u pozadini zahteva ostalih sindikata ima političke pozadine. Premijer je najavio da će se o svemu tome javno oglasiti posle povratka iz Brisela, gde će 31. januara predati odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Budući da zakon ne dozvoljava potpunu obustavu nastave, već samo skraćivanje časova, Cvetković je rekao da 5. februara neće biti isplaćene plate onim prosvetarima u štrajku za vreme koje nisu radili.

Ovakav stav prema zahtevima prosvetara imaju svi ministri u Vladi, rekao je Cvetković i dodao da je o svemu informisao i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ako bi ti zahtevi bili prihvaćeni, objasnio je Cvetković, praktično bi bio "pojeden" sav novac od prodaje Telekoma, umesto da bude uložen u razvoj.

Cvetković je, istovremeno, ukazao na opasnost da se za prosvetarima povedu i pripadnici policije i zaposleni u kulturi, što bi izazvalo lančanu reakciju i urušilo makroekonomsku stabilnost.

U ponedeljak protestna šetnja do zgrade Vlade

Štrajk će biti obustavljen ukoliko Vlada ponudi najmanje osam milijardi dinara, čime bi plata prosvetnih radnika bila povećana za 24 odsto.

"Ukoliko Vlada ispuni zahteve, svaki prosvetni radnik vratiće se u učionicu i nadoknadićemo sve izgubljene časove", kaže Milorad Antić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

U školama čiji su kolektivi odlučili da štrajkuju sa skraćenim radnim vremenom, prepravljaju se rasporedi časova za narednu nedelju.

Zoran Đorđević, direktor beogradske Osnovne škole "Nadežda Petrović", kaže da je štrajk bio logičan korak jer je nezadovoljstvo prosvetnih radnika ishod višedecenijske nebrige države za školski sistem u Srbiji.

"Prosveta nije trošak, prosveta je investicija i svi promašaji u prosveti vide se tek posle trideset godina kad ta naša deca koja su sada prvi-drugi razred dođu na rukovodeća mesta kroz 30 godina, znači sve što je propušteno sada imaće odraz kroz 30 godina", kaže Đorđević.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da je spreman na razgovore sa prosvetarima, ali sindikati poručuju da mogu da razgovaraju jedino ukoliko Vlada pokaže spremnost da obezbedi novac. Nakon performansa ispred Hrama Svetog Save sindikati će se u ponedeljak uputiti u protestnu šetnju do zgrade Vlade.

Umesto u školskim klupama, mnogi đaci provodiće naredne dane u igraonicama, na igralištima ili kod kuće. U štrajku je više od 1.000 škola, a sindikalci očekuju da će im se od ponedeljka pridružiti i ostale školske ustanove.

Koliko će potrajati ovaj za mnoge đake vanredni raspust za sada niko ne zna. Šta god da je razlog, raspusti ili bar skraćenja časova, iz perspektive učenika uvek su dobrodošli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: