Malovićeva: Zaštititi svedoke

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da bez potpune zaštite svedoka ne može biti nezavisne i potpune istrage o trgovini organima na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

09:26

Default images

Malovićeva je dodala da je potpuna zaštita svedoka "neophodna mera i preduslov za dostizanje pravde i pomirenja".

"Svedocima se mora pružiti puna zaštita, temeljno se moraju istražiti svi slučajevi ubistava, zastrašivanja, praćenja svedoka, i odgovorni za to moraju biti sankcionisani", rekla je Malovićeva u intervjuu "Glasu Srpske".

"Nažalost", ukazala je ona, "nekoliko svedoka u postupcima u vezi sa ratnim zločinima na Kosovu je ubijeno, brojni su zastrašivani ili su identiteti svedoka otkrivani od strane onih koji imaju nameru da ometaju pravdu i sakriju istinu".

"Neophodno je hitno sprovesti potpunu i nezavisnu istragu o svim navodima iz Izveštaja. Srbija insistira na pravu, na utvrđivanju istine. Trgovina ljudskim organima je zločin koji mora biti istražen do kraja i tu svaka politika pada u vodu", kazala je ona.

Ona je kazala da je izveštaj Dika Martija važan doprinos i veoma je značajan, ne samo za istragu i procesuiranje odgovornih za taj monstruozan zločin, već i zbog stvaranja jasne i sveobuhvatne slike o svim događajima na Kosovu i Metohiji.

Izveštaj, prema rečima Malovićeve, mora biti sveden na pitanje ljudskih prava, utvrđivanje istine i mora biti oslobođen bilo kakve vrste politikantstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: