Štrajk u školama u Srbiji

Prema podacima Ministarstva, od 1.804 škole, 693 radi, 637 je u zakonskom štrajku, a 440 je potpuno obustavilo rad. Sindikati navode da štrajkuje 1.165 škola.

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

08:59

Default images

U pojedinim školama situacija je konfuzna, jer nekih časova nema, neki su skraćeni, a neki traju uobičajenih 45 minuta.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji je izjavio da prema podacima tog sindikata, danas štrajkuje 1.165 škola.

On je na konferenciji za novinare rekao da su 654 škole potpuno obustavile nastavu, a da su u 511 škola časovi skraćeni. Eredlji je kazao da očekuje da će u ponedeljak broj škola koje štrajkuju biti još veći.

S druge strane, ministar prosvete Žarko Obradović ima druge podatke. On kaže da većina škola radi normalno, ili uz skraćenje časova na 30 minuta.

"Prema informacijama Ministarstva prosvete veliki broj škola u Srbiji radi danas potpuno normalno ili poštuje zakonski štrajk. Ministarstvo radi svoj posao i prikupljamo podatke o broju škola koje štrajkuju, a nešto preciznije ćemo znati ubrzo", rekao je on.

Unija sindikata, Sindikat radnika u prosveti i sindikat "Nezavisnost” najavili su ranije da će danas većina škola u Srbiji biti u štrajku, jer će učitelji, profesori i nastavnici koji su članovi tih sindikata potpuno obustaviti rad.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je agenciji Beta da u Kraljevu štrajkuju sve škole, a da veliki broj škola ne radi ni u Nišu, Čačku, Kragujevcu, Zaječaru, Kruševcu i drugim većim gradovima.

"Talas štrajka se širi, odbijanjem da ispuni naše zahteve Vlada Srbije samo je postigla pogrešan efekat", rekao je Erdelji.

Potpredsednik Unije Miroslav Antić rekao je da sve osnovne škole u Beogradu štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta, dok je 80 odsto srednjih škola potpuno obustavilo rad, u deset odsto nastava je skraćena na 30 minuta, a deset odsto radi normalno.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da škole čije osoblje je u članstvu tog sindikata danas nastavu održavaju sa skraćenjem časova na 30 minuta, kako je ranije i najavljeno.

Pavlović nije mogao da kaže u koliko škola je taj sindikat organizovao štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, a kako je naveo, ti podaci biće poznati tokom dana.

Četvrti reprezentativni Sindikat obrazovanja najavio je da će danas skratiti časove na 30 minuta, a potpuno obustaviti nastavu u ponedeljak.

U mnogim školama vlada konfuzija

"U borskoj opštini i jednoj školi na primer desilo se da 10 radnika radi a 10 ne radi, i teško je direktor organizuje nastavu. Jedna ili dve učiteljice rade od 12, pa je pitanje šta sa tom decom. U Sokobanji u jednoj školi od 63 zaposlenih 57 su u totalnoj obustavi rada a ostalih šestoro žele da rade. Moraće direktori da vide posle svega toga da organizuju raspored časova da li je moguće održavati u tim uslovima", kaže Dragoslav Marić, načelnik školske uprave u Zaječaru.

"Ono što mene brine ukoliko ne bude dogovora preko vikenda sta će se dešavati od ponedeljka, jer mi smo imali i za današnji dan jako veliki problem, jer je bio praznik tako da mi nismo umeli đacima da kažemo šta će se dešavati danas kao što ni danas ne umemo da kažemo šta će se dešavati od ponedeljka", kaže Veselin Vuković, direktor Tehničke škole Novi Beograd.

U Ministarstvu prosvete zahteve sindikata ocenjuju kao nerealne jer bi doveli do povećanja javne potrošnje.

"Oni pričaju da ćemo mi izazvati inflaciju, pa ja se izvinjavam, zar nije jednostavnije da 90.000 ljudi zaposle kako treba da im daju normalnu platu a nas 30.000 viška da pošalju u penziju. Stvarno je država u katastrofalnom stanju ako će prosveta da je dovede u kolaps", kaže Suzana Raičević, predsednica sindikata u školi "Ivan Gundulić".

I dok su od petka mnogi đaci na prinudnom raspustu, ministar prosvete Žarko Obradović, osim poruke da bez obrazovanja nema budućnosti, u četvrtak nije hteo da govori o štrajku prosvetara.

“Ovo jesu godine gde imamo ekonomskih problema, ali moramo da shvatimo da je obrazovanje važan resurs budućnosti Srbije i da imamo i u pojedincima i u đacima i u nastavnicima i u školama i u firmama veliki resurs koji može unaprediti obrazovanje”, kazao je on.

Skrobonja navodi da je do sastanka sindikalaca i ministarstva trebalo da dođe još danas, ali da od kako je održan prethodni sastanak u sredu iz Ministarstva prosvete nije stigla nijedna informacija.

Prosvetni radnici su saglasni u tome da Vlada treba da poveća budžetska izdvajanja za prosvetu, ali njihovi zahtevi su različiti. Skrobonja je rekao da su sindikalni zahtevi mnogo manji od onoga što se navodi u medijima i da nisu tačni medijski navodi da se traži povećanje prosvetnog budžeta za 20 milijardi dinara, već oko 7,5 milijardi.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije saopštili su da bi u ovom trenutku bili zadovoljni i sa povećanjem od 4,3 milijarde dinara.

Vlada je odbila zahtev za povećanje plate, ali je prihvatila da isplati jubilarne nagrade i otpremnine.

Dragutinovićeva: Nerealni zahtevi sindikata

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je danas da su zahtevi sindikata prosvete za dodatnih 20 milijardi dinara za povećanje plata u tom sektoru u ovom trenutku nerealni za budžetske mogućnosti Srbije.

Dragutinovićeva je u izjavi Tanjugu istakla da bi ispunjavanje tog zahteva značilo za 60 do 70 milijardi veću javnu potrošnju Srbije u odnosu na ono što je planirano budžetom, a što nije moguće finansirati u ovom trenutku.

"Čak i da je moguće finansirati to nije dobro jer je veća javna potrošnja za više od dva procentna poena. To bi bila najveća javna potrošnja u Evropi, da ne govorim o sigurno lošim makroekonomskim posledicama, uticaju na kurs, inflaciju i destabilizaciju privrede", ukazala je ministarka.

Dragutinovićeva je naglasila da "ne može samo jedan sektor društva dobiti na račun svih ostalih i ne može to da bude na štetu svih građana Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

205 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: