Hapšenja u Egiptu

Advokat najveće opozicione grupacije u Egiptu, Muslimanske braće, kaže da su vlasti uhapsile najmanje četvoricu visokih funkcionera ove organizacije.

Izvor: BBC

Petak, 28.01.2011.

07:48

Default images

Hapšenja su izvršena svega nekoliko sati pre planiranih masovnih antivladinih demonstracija.

Muslimanska braća su prvi put u četvrtak saopštila da će podržati demonstracije koje bi trebalo da počnu posle zajedničke molitve petkom.

Egipćani javljaju o velikim poremećajima u radu internet mreže i sistema za slanje SMS poruka mobilnim telefonom korišćenih pri organizaciji dosadašnjih trodnevnih protesta.

BBC saznaje da su šefovi egipatskih službi bezbednosti rekli predsedniku Hosniju Mubaraku da su u stanju da se nose sa eventualnim neredima koji bi mogli da uslede posle molitve petkom.

Vlast nudi dijalog, ali....

Vladajuća stranka u Egiptu je, tokom trećeg dana antivladinih protesta, saopštila da je spremna za dijalog sa javnošću i opozicionim partijama.

Generalni sekretar Nacionalne demokratske partije, Safvat el Šerif, rekao je da je trenutak da se sluša, ali i da demokratija ima svoja pravila i procese.

U Egipat se, u međuvremenu, vratio jedan od vodećih opozicionara Muhamed el Baradej.

On je po dolasku najavio da će u petak učestvovati u novim protestima kako bi podržao zahteve naroda za boljim životom.

Nove demonstracije su, tokom dana, održane na Sinaju kao i u Ismailiji i Suecu.

Od početka demonstracija ubijeno je više od 6 ljudi, a više stotina je uhapšeno.

Širenje tuniskog mirisa jasmina

Inspirisani ustankom u Tunisu, hiljade demonstranata su tokom demonstracija izvikivale parole protiv predsednika Hosnija Mubaraka i gađale policiju kamenicama.

Ulične borbe između policije i demonstranata izbile su posle pokušaja policije da rastera demonstrante okupljene ispred zgrade parlamenta.

Zbog straha od novih nemira suspendovan je rad berze u Kairu, ali poslovanje je kasnije nastavljeno. Vrednost deonica je pala za više od 10 odsto. Deonice su i u sredu znatno izugubile na vrednosti.

Dopisnik BBC-ja u Kairu kaže da policija ne kontroliše situaciju. On dodaje i da su ovo najozbiljnije antivladine demonstracije u Egiptu u poslednje vreme. Demonstranti kažu, u izjavama za medije, da će nastaviti sa protestima dok ne obore vladu.

SAD imaju poverenje u Mubarakovu vladu

Reagujući na najnovije događaje u Egiptu, SAD - glavni zapadni saveznik ove zemlje - su izrazile preko svojih zvaničnika poverenje u vladu predsednika Mubaraka.

Državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da vlada u Kairu "pokušava da odgovori na potrebe demonstranata", da je egipatska vlada "stabilna" i da Egipćani imaju pravo da protestuju.

Istovremeno je pozvala sve strane u Egiptu da se uzdrže od nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: