Petoro teže obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje saopštio da je 49 osoba obolelelo od nekog oblika gripa, a da je petoro u teškom stanju i nalaze se u jedinici intenzivne nege.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 28.01.2011.

14:50

Default images

Kod 37 osoba potvrđen je virus gripa A H1N1, kod devet osoba virus gripa A H3N2, kod jedne osobe virus gripa tip A i kod dve osobe virus gripa tip B.

U Srbiji je registrovano pet smrtnih slučajeva kod kojih je dokazan virus gripa, i to kod četiri osobe virus gripa A H1N1, a kod jedne osobe virus gripa tip A.

Radi se o nevakcinisanim osobama, starosti od 27 do 63 godine, od kojih su tri osobe imale hronična oboljenja srca i pluća, a dve osobe nisu pripadale grupama stanovništva sa povećanim rizikom.

U saopštenju se navodi da se registruje trend povećanja broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrasnim kategorijama.

U sezoni imunizacije protiv gripa 2010/2011. distrubuirano je 364.319 doza trovalentne vakcine protiv gripa, a do 14. januara vakcinisano je 225.210 osoba.

Hrvatska: osmoro umrlo od gripa

Od novog gripa i komplikacija koje je izazvao virus H1N1 do sada je u Hrvatskoj umrlo osam ljudi, a prijavljeno je preko 11.000 obolelih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo saopštio je da je stvaran broj obolelih znatno veći.

Po rečima šefa Službe za epidemiologiju Ire Đenero Margan, broj obolelih od gripa je i dalje u porastu, pa se ne može govoriti o špicu epidemije, a u poslednje vreme javlja se sve više bolesnika s teškim upalama pluća koje liče na prošlogodišnje.

"Do sada je od posledica gripa intenzivno lečenje prošlo 48 lica, od kojih je osam umrlo. Među umrlima troje je pacijenata bilo vakcinisano, ali se radilo o hroničnim bolesnicima kod kojih vakcina nije izazvala odgovarajući odgovor organizma", rekla je Ira Đenero Margan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: