Ko će istraživati izveštaj Martija

Izvestilac SE Dik Marti smatra da Euleks nije sposoban za istragu o navodima iz njegovog izveštaja, već da bi to trebalo da reši Vašington i novi "ad hok" sud.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

09:30

Default images

Dva dana posle usvajanja izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, još nije poznato da li će biti pokrenuta istraga i ko bi sudski vodio ovaj slučaj.

Marti je u intervjuu "Frankfurtskim vestima" rekao da Euleks, kakav je danas, ne može da istraži navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Vlasti u Beogradu očekuju da će posle usvajanja rezolucije PS SE, a povodom izveštaja Dika Martija, biti otvorena detaljna istraga i utvrđene sve činjenice o trgovini organima i kriminalu na Kosovu.

Marti je u intervjuu za BBC na srpskom rekao da državna i međunarodna pravosuđa u regionu nisu u stanju da zaštite svedoke koje brutalno ubijaju.

Dokazi su izneti, ali još se ne zna ko će sa njima i pred koji sud. Za Dika Martija nema dileme - potrebno je da se istragom bavi ad hok pravosudna institucija jer, kako kaže, Euleks to ne može objektivno da procesuira.

"Iskreno rečeno, Euleks onako kako je primoran da radi danas i kako je danas organizovan, ne može da izvrši te zadatke da sprovede istragu na ozbiljan način. Svedoci i njihove porodice se zastrašuju i bilo je ubistava svedoka. Problem je u tome što ima još mnogo ministara i političara koji su vezani za odluke koje su izabrane u prošlosti. Oni moraju da poreknu ono što su ranije uradili i njima nije lako da priznaju da treba drugačije videti stvari. Možda će nova američka administracija moći da nagovesti novi pravac pre svega zato što na Kosovu i na Balkanu američka administracija ima mnogo više uticaja i mnogo joj se više veruje nego Evropskoj uniji", smatra on.

Marti smatra da, ukoliko se pogledaju državna pravosuđa i međunarodno pravosuđe u regionu, te strukture nisu bile sposobne da zaštite svedoke.

Zbog toga bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude stvorena jedna "ad hok" pravosudna struktura - osnovana posebno za istragu trgovine organima koja bi se nalazila van Kosova, koja bi raspolagala pravom da primenjuje mere koje štite svedoke i porodice svedoka - ne samo za vreme procesa nego i posle njega.

U Euleksu uveravaju u suprotno. Kažu da su i sposobni i nezavisni, ali i dalje, kako ponavlaju, čekaju da im Dik Marti pošalje dokaze o trgovini organima na Kosovu.

"Euleks ostaje najkompetentniji da se bavi time, imamo nezavisne tužioce i sudije. Euleks ima visoko profesionalnu jedinicu za zaštitu svedoka koja može da bude i proširena", kaže Irina Gudeljević, PR Euleksa.

Domaći političari smatraju da istragu treba da vodi međunarodna zajednica, a pravosuđe Srbije bi ponudilo svoje dokaze. Srbija očekuje da usvojena rezolucija bude operativna u onom delu koji se tiče sprovođenja sveobuhvatne istrage.

"Po usvajanju Rezolucije mora biti pokrenuta sveobuhvatna i nezavisna istraga u okviru koje će se utvrditi istina i procesuirati odgovorni za trgovinu organima, a koja će biti pod međunarodnim mandatom. Srpski nadležni organi će zasigurno pružiti punu podršku i svu neophodnu pomoć u istraživanju tog zločina i utvrđivanju istine", navodi Snežana Malović, ministarka pravde Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da Rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u potpunosti podržava stav Vlade Srbije da je na Kosovu kao i u ratovima na području bivše Jugoslavije bilo zločina na svim stranama.

"Naš stav je od samog početka bio, i to ne samo u odnosu na Kosovo i Metohiju, nego i na građanski rat na prostorima bivše Jugoslavije, da je zločina bilo na svim stranama, da su zločini individualizovani, da svaki zločinac mora da odgovara", naglasio je premijer.

I ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić očekuje sveobuhvatnu istragu međunarodne zajednice da bi se otkrila istina o trgovini
organima na Kosovu.

"Sada je na potezu međunarodna zajednica, oni koji vrše faktičku vlast na Kosovu, a posebno Euleks, za koji je Ketrin Ešton rekla da ima kapaciteta da sprovede tu istragu", rekao je Ljajić i dodao da je Tužilaštvo za ratne zločine spremno da sarađuje, kao i da će sve relevantne dokaze dostaviti Euleksu.

Švajcarski parlamentarac ranije je optužio Haški tribunal da je uništavao dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u blizini Burela u Albaniji.

Frederik Svinen, savetnik Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala, za B92 objašnjava da je Hag 2005. delimično bio uključen u istragu, kako bi utvrdili da li te materijale mogu da koriste za slučajeve koji su se vodili pred Tribunalom.

"2005. smo odlučili da ne možemo da napravimo tu vezu i odlučili smo da se rešimo tog materijala. NIje na meni da komentarišem zašto je to urađeno, mogu samo da primetim da smo 2005. kada taj materijal nije mogao da se koristi kao dokaz u slučajevima, čuvali smo ga neko vreme ovde ali nismo mogli ga držimo ovde ipak, mogu da vam kažem da je sve fotografisano i snimljeno i to je podeljeno sa ostalima kojii su bili ukljuceni u slučaj", kaže Svinen.

Kako je B92 vec objavila u emisiji "Reakcija", u blizini Burela u Albaniji oko takozvane "žute kuće", gde su vađeni organi zarobljenih Srba i nealbanaca, pronađen je dokazni materijal - ostaci gaze, nekoliko ampula različitih lekova i iskorišćenih špriceva.

Jeremić zatražio podršku Afričke unije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je države članice Afričke unije da podrže sprovođenje sveobuhvatne i nezavisne kriminalističke istrage navoda iz rezolucije Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima, koja će biti sa međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici.

Jeremić se, obraćajući se učesnicima sastanka Izvršnog komiteta Afričke unije, zahvalio većini članica ove organizacije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Vaša podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije nas je veoma obradovala", poručio je Jeremić.

On uskoro očekuje početak dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje da Srbija namerava da bude otvorena i iskrena u onome šta želi i o čemu može da se postigne dogovor.

"Ponavljam, dijalog je jedini put za mir na Kosovu. To će ostati pozicija Srbije, bez obzira na navode u uznemiravajućem izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope", naveo je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: