Kairo: Ukupno 6 žrtava protesta

U protestima u centralnom delu Kaira protiv predsednika Hosnija Mubaraka za dva dana poginulo je šest osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

04:23

Default images

Izvor iz bezbednosnih službi je rekao da su u sukobima u sredu poginuli jedan demonstrant i jedan policajac, ali nije dao više detalja.

Ranije su tri demonstranta stradala u Suecu, a jedan policajac u prestonici Egipta. Demonstranti su u sredu uveče u Suecu zapalili jednu vladinu zgradu i pokušali da zapale lokalnu kancelariju vladajuće partije, naveli su bezbednosni izvori i očevici.

Požar u kancelarijama lokalnih vlasti je ugašen pre nego što je zahvatio celu zgradu.

Nekoliko desetina demonstranata je bacala Molotovljeve koktele na kancelariju Nacionalne demokratske partije, a policija je protiv njih upotrebila suzavac.

Zvaničnici su naredili da radnje u Suecu budu zatvorene pošto je prijavljeno nekoliko slučajeva krađe, a u svim značajnijim zgradama pojačano je obezbeđenje, preneo je Rojters.

Demonstranti su zapalili policijski punkt u Suecu u znak odmazde zbog ubistva demonstranata tokom protesta ranije ove nedelje.

Izveštač agencije Rojters je javio da su policajci pobegli iz kontrolnog policijskog punkta pre nego što su demonstranti zapalili punkt Molotovljevim koktelima.

Istovremeno na desetine demonstranata se okupilo ispred drugog policijskog punkta tražeći oslobađanje njihovih rođaka koji su uhapšeni u protestima u prethodna dva dana.

Egipatski generalni tužilac optužio je 40 demonstranata za pokušaj "svrgavanja režima", javila je danas televizija Al Arabija.

Protesti u Egiptu su i danas nastavljeni, uprkos zabrani okupljanja, a ukupno 860 demonstranata je privedeno širom zemlje posle nereda u utorak.

Na najmasovnijim protestima u proteklih nekoliko godina, demonstranti su tražili odlazak predsednika Mubaraka i rešenje za siromaštvo, rast cena i nezaposlenost.

El Baradej na demonstracijama

Pobornik reformi i dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed el Baradej priključiće se protestima u Egiptu, najavio je danas njegov portparol Abdul-Rahman Samir.

Baradej večeras treba da se vrati u Kairo, a sutra će se priključiti demonstrantima, rekao je Samir.

Bivši čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju vratio se prošle godine u Egipat posle dugogodišnje službe u inostranstvu i postao je ozbiljan rival egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u borbi za vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: