Željko Mitrović mesecima trovan?

Vlasnik Televizije "Pink" Željko Mitrović podneo krivične prijave protiv NN lica zbog sumnji da je mesecima trovan, MUP pokrenuo kriminalističku istragu.

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

21:21

Default images

Mitrović se nalazi na lečenju od aplastične anemije u Nemačkoj, a tvrdi da je krivičnu prijavu podneo nakon su mu u krvi, nađeni otrovi - benzen, olovo i arsenik.

U specijalnom razgovoru za B92, Mitrović nije dao konkretan odgovor na pitanje na koga sumnja da ga je trovao.

“Pošto vidim da se u štampi spominje bliža okolina, želim samo da budem potpuno jasan – znači, u tu bližu okolinu ne uračunavam svoju suprugu, svoju decu, ne uračunavam tu najbližu okolinu. To sam potpuno siguran i tu nemam nikakvu dilemu“, kaže Mitrović.

“Ali da su krugovi koji su u okolini, u sprezi sa nekim krugovima koji su i u regionalnom smislu vezani, su vrlo mogući i predstavljaju deo mojih sumnji. Naravno, te sumnje ne moraju ništa da znače ovog trenutka dok se to ne bude u nekoj zvaničnoj istrazi pokazalo“, navodi on.

MUP je saopštio da istražuje da li je neko pokušao da ubije Mitrovića, odnosno da preduzima operativne radnje i obavlja informativne razgovore.

Slučaj Željka Mitrovića poveren je beogradskoj Upravi kriminalističke policije. Prikuplja se medicinska dokumentacija i obavljaju informativni razgovori sa osobama čiji iskazi treba da pomognu za utvrđivanje činjenica koje se navode u Mitrovićevoj prijavi. Mitrović je prethodno najavio da će po povratku za Beograd dati otkaz ljudima koji su širili tračeve o njegovom zdravstvenom stanju, a da će verne saradnike nagraditi.

“Taj deo ima veze delimično sa stvarnim radnicima i neradnicima i reformama u okviru ’Pinka’, ali njega ne mogu da odvojim ni od ovog dela koji se tiče lojalnosti jer kao neko ko se toliko borio za sve te ljude i koji se toliko angažovao za njih, mislim da ne zaslužujem ni u jednoj kafani razgovor koji je paušalan, koji je nečija opservacija i koji je potpuna izmišljotina i laž“, kaže vlasnik “Pinka“.

“Tako da u principu biće kombinovano. Reforme će biti sprovedene na osnovu produktivnosti ali i na osnovu lojalnosti“, poručuje Mitrović.

U međuvremenu, na površinu je isplivao sukob između Večernjih novosti i Televizije Pink.

Sinoć je Pink objavio da su Večernje novosti prepreka na putu Srbije ka Evropskoj Uniji , jer se u rezoluciji Evropskog parlamenta pominju kao slučaj loše privatizacije koja ukazuje na pomanjkanje transparetnosti u delu vlasništva nad medijima.

B92 je reakciju pokušala da dobije od glavni i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Manojla Vukotića, ali bezuspešno. S druge strane, Mitrović u razgovoru za B92 ima objašnjenje za navode koje je objavio o "Novostima".

"Ako pročitate taj tekst bolje, shvatićete da u njemu ima vrlo, vrlo preciznih momenata koji ukazuju na to kako bi se i ko bi odlučivao u slučaju nekakve veće nevolje po mene, kako bi se odlučivala budućnost Slovenije. A Slovenija je nažalost u dubokoj sprezi, menadžment zapravo koji sam ja smenio tamo, je u dubokoj sprezi sa upravo okolinom koju sam pominjao", objašnjava on.

Balkanski medijski magnat Željko Mitrović je svoju imperiju počeo da stvara 90-ih godina, kada je i bio član JUL Mirjane Marković. Njegovo ime pominjano je i Dejan Milenković Bagzi na suđenju zemunskom klanu. U svom svedočenju je tvrdio da su pripadnici tog klana planirali otmicu Mitrovića nakon što im je Svetlana Ceca Ražnatović prenela da Mitrović ne zna šta će sa parama.

"Pink": Uzrok bolesti nisu opijati

U saopštenju "Pinka" se citira se zjava doktora Nikole Milinića iz KBC Bežanijska kosa, koji je negirao da uzrok aplastične anemije koja je dijagnostifikovana kod Mitrovića može da bude uzimanje opijata kako se spekulisalo u delu medija.

"Čak ni u literaturi nemate da su oni opijati uzročnici aplastične anemije, tako da time nikada nismo spekulisali. Mitrović nema ni leukemiju, ni rak, ni HIV, to odgovorno tvrdim, jer smo uradili sve analize, nema ni rak, ništa osim te vrste bolesti, koja naravno nije laka, ali je mnogo lakša od ovoga. Nema ni hepatitis", naveo je Milinić.

"Sada su na potezu tužilaštvo i policija koji treba da utvrde ko stoji iza pokušaja trovanja vlasnika najveće medijske kuće u jugoistočnoj Evropi", navodi se u saopštenju Televizije Pink.

Mitroviću je pozlilo krajem decembra 2010. kada je primljen u KBC Bežanijska kosa. Mediji su navodili da je lečenje nastavio u Nemačkoj.

Lekarka: Povratak u Srbiju očekuju se za nekoliko nedelja

Lekarka Nadežda Basara, šef interne medicine u bolnici "St Franziskus Hospital" u Flensburgu, u Nemačkoj, kaže za "Politiku" da je trenutno stanje Mitrovića dobro.

"Za sada odgovorio na terapiju, nema znakova infekcije niti drugih komplikacija. Vrlo je aktivan i uz vežbe za održavanje fizičke kondicije svakodnevno održava kontakt sa svojim poslovnim saradnicima iz Beograda", kaže ona.

Basara navodi da je dijagnoza iz Beograda je, posle dodatnih i detaljnih ispitivanja u Nemačkoj, potvrđena.

"Radi se o aplastičnoj anemiji, težeg stadijuma. Svaka druga spekulacija objavljena u sredstvima informisanja je neistina. Nastanak ovog oboljenja je najčešće nepoznat, tzv. idiopatski u 75 odsto slučajeva. U preostalih 25 odsto slučajeva radi se o neželjenom efektu leka, virusa ili hemikalije, kao na primer insekticidi", kaže lekarka.

Na pitanje koja terapija se primenjuje kod ove bolesti, ona kaže da se kod mlađih pacijenata koji imaju identičnog srodnog davaoca primenjuje se transplantacija koštane srži, a kod bolesnika kao što je Mitrović, koji nemaju srodnog davaoca, terapija sa antitimocitnim globulinom.

"Izlazak iz bolnice i povratak u Srbiju očekuju se za nekoliko nedelja", kaže ona.

Blic: Policija već 15 dana vodi istragu o trovanju Mitrovića

Izvor lista "Blic" iz MUP kaže navodi da policija u postupku još nije saslušala nikoga iz Mitrovićevog okruženja.

"Razgovarali smo sa doktorima KBC Bežanijska kosa koji su 20. decembra prošle godine primili Mitrovića i zatim mu na osnovu analiza konstatovali težak oblik aplastične anemije. Doktori su rekli da je, na osnovu njegovih rezulata teorijski moguće konstatovati da je u pitanju trovanje. Za dalji nastavak istrage, sada se čekaju rezultati klinike u Nemačkoj u kojoj je Mitrović hospitalizovan", kaže za taj izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: