Policija zabranila okupljanja

Nakon novih sukoba demonstranata i policije, u kojima je bilo poginulih i povređenih, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo protestna okupljanja.

Izvor: Beta

Sreda, 26.01.2011.

00:09

Default images

Dvoje Egipćana poginulo je u Suecu, a jedan u Kairu, gde su se, kao i u još nekim egipatskim gradovima, hiljade demonstranata sukobile s policijom

"Nikakav čin provokacije, protestno okupljanje, marš ili demonstracije neće biti dozvoljeni", navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, "Pokret 6. april", grupa demokratskih aktivista koja je inicirala proteste prethodnog dana, jutros je pozvala na nova okupljanja u
centru egipatske prestonice Kaira.

Inače, demonstracije koje su se dogodile u utorak smatraju se najvećim u Egiptu u poslednje tri decenije od kada je šef države Hosni Mubarak na vlasti. Inspirisane su pobunom u Tunisu, gde je sredinom meseca svrgnut dugogodišnji predsednik Zin el Abidin Ben Ali.

U utorak su demonstranti u Kairu uzvikivali "Dole Mubarak", gađajući policiju flašama i kamenicama. Policija je uzvratila suzavcem, vodenim topovima i pendrecima.

Policija je teško pretukla neke demonstrante pendercima, dok su neki demonstranti jurili pripadnike policije po ulicama.

U Aleksandriji su demonstranti pocepali sliku 82-godišnjeg Mubaraka i njegovog sina Gamala, koji će, po mišljenju mnogih Egipćana, naslediti oca na vlasti, što obojica demantuju.

Demonstranti u Kairu, koji su na ulice izašli na poziv aktivista upućen preko Interneta, vikali su "Gamale, reci ocu da te Egipćani mrze".

Oni su vikali "Dole Mubarak" i tražili iskorenjivanje siromaštva, korupcije, nezaposlenosti i zlostavljanja koje sprovodi policija.

Najveće demonstracije u Egiptu u poslednjih nekoliko godina počele su mirno, a policija je u početku pokazivala neobičnu uzdržanost.

Međutim, kada su demonstranti preplavili Trg Tahrir u centru Kaira, mašući egipatskim i tuniskim zastavama i uzvikujući iste slogane koji su se nedavno čuli na ulicama Tunisa, policija je promenila taktiku i protesti su postali nasilni.

Demonstranti su krenuli na vodeni top, otvorili vrata i isterali vozača napolje.

Neki su bacali kamenice i postavljali metalne barikade. Policija je počela da tuče pendrecima demonstrante, koji su pokušali da razbiju policijske kordone i pridruže se demonstrantima u centru grada.

Neki učesnici protesta su kašljali od suzavca i pokrivali lica maramama, a nekima od njih je curila krv niz lice. Jedan čovek se onesvestio. Policija je odvela nekolio demonstranata i prebila jednu novinarku, razbila joj naočare i oduzela kameru, prenele su agencije.

Demonstranti su otišli i do sedišta Mubarakove Nacionalne demokratske partije, vičući: "Ovde se nalaze lopovi".

U demonstracijama je učestovalo najmanje 20.000 ljudi, naveo je Rojters.

Egipatska vlada nije izdala nikakvo saopštenje povodom demonstracija, ali je američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila da je vlada Egipta, koji je ključni saveznik SAD na Bliskom istoku, stabilna, uprkos protestima.

Ona je dodala da Egipćani imaju pravo da demonstriraju, ali je apelovala na sve strane da izbegnu nasilje.

Skoro polovina od ukupno 80 miliona stanovnika Egipta živi ispod ili jedva iznad granice siromaštva, a zbog lošeg obrazovanja, zdravstvenog sistema i velike nezaposlenosti veliki broj Egipćana nije u stanju da zadovolji ni najosnovnije životne potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: