Srbija će osporavati amandmane

Srbija će pokušati da ospori amandmane kojima će protivnici rezolucije o trgovini organima pokušati da umanje njen značaj pred PS SE, kaže Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

11:39

Default images

Mićunović predvodi delegaciju Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, gde se raspravlja o izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Mićunović je u raspravi o izveštaju Dika Martija rekao da je taj dokument pomogao da istina izađe na videlo, a zadatak SE je da pomogne da se ne desi da se istina ne otkrije.

"Znamo danas da su najveći neprijatelji demokratije kriminal i korupcija", rekao je on, dodajući da se njima poništava vladavina prava bez koje nema i ljudskih prava.

Član srpske delegacije Miloš Aligrudić je pohvalio hrabrost Martija što je otvoreno govorio o "najbrutalnijim zločinima koji su se dogodili na Kosovu" u koje su umešani pojedinci koji užvaju podršku zemalja koje su podržale i nezavisnost Kosova. On je rekao da Marti nije istražitelj i izrazio nadu da će pravi istražitelji sprovesti istragu o navodima iz Martijevog izveštaja.

Član srpske delegacije u Savetu Evrope Željko Ivanji kaže za B92 da je atmosfera pred sednicu PS SE bila uobičajena.

„Nema previše strasti, ali postoji rešenost da ova rezolucija bude usvojena. Kada o tome govorim, mislim na sastanak Grupe evropskih narodnih partija (IPP), kome sam prisustvovao. Bilo je dva diskutanta koji su pozvali IPP grupu da podrži stav da je neophodna jedna efikasna i brza istraga o ovom izveštaju. Takođe, ponovo se poziva Euleks, kao i u samom izveštaju, da preduzme sve iz njegove nadležnosti, a to je sprovođenje detaljne, opsežne istrage“, kazao je on.

Delegacija Srbije će biti jedinstvena po pitanju rezolucije, kaže Ivanji i dodaje da neće reagovati na prisustvo delgeacije Albanaca sa Kosova, jer je prisustvo Kosova na zasedanjima Parlamentarne Skupštine omogućeno ranije usvojenim dokumentom, u kom se Kosovo posmatra u okviru Rezolucije 1244.

„Ima mnogo problema na Kosovu koji su označeni crnom rupom u jednoj od ranijih rezolucija, kao što su pitanja ljudskih prava. Dakle, tu moraju biti predstavnici Kosova na koje se ona odnosi. I ova rezolucija zahteva da vlasti na Kosovu sprovedu ono što je neophodno, a to je da dosledno sarađuju s misijom Euleksa, koji očigledno ima problema, imajući u vidu navode iz ovog izveštaja, najpre organizacionih problema, a zatim i problema da se sprovede detaljna istraga“, kazao je on.

Analitičari s Kosova: Velika priča bez potrebe

S druge strane, Špetim Idrizi iz Albanije je, u toku rasprave o izveštaju Dika Martija u PS SE, rekao da je Marti željan publiciteta izneo optužbe na račun EU, SAD, Albanije i Hašima Tačija. On je rekao da je Kosovo najviše nadzirana zemlja posle NATO intervencije i da se zločini iz izveštaja nisu mogli desiti.

Analitičari iz Prištine Azem Vlasi i Škeljzen Malići smatraju da je od izveštaja Dika Martija napravljena velika priča bez potrebe. Oni, ipak, ističu da sve eventualne zločine treba istražiti.

“Problem je u tome što je od tog izveštaja Dika Martija naoravljena velika priča, bespotrebno. Ja očekujem da ta rezolucija sadrži poziv istražnim organima, a to je na Kosovu Euleks i domaći istražni organi, da nastave istrage i vide ima li od toga kave istine i kao to treba procesuirati, ako tu ima neke istine”, kazao je Vlasi.

Malići smatra da rezolucija o izveštaju Dika Martija neće proći u PS SE jer “nije ozbiljna”.

“Predlog te rezolucije i taj izveštaj, takav kakav je, neće proći. Nije ozbiljan kao što je to bilo najavljeno, jer to nisu stvari koje nisu bile poznate i koje nisu bile istražene. Stoga bi bilo dobro da se još jednom do kraja napravi još jedna temeljnija istraga pa da se ta priča već jednom završi”, kazao je on.

Podsetimo, u izveštaju Dika Martija, koji čini osnovu predložene Rezolucije, navedeno je da postoje dokazi i svedoci koji povezuju "dreničku grupu OVK, na čijem je čelu bio Hašim Tači, sa ubistvima, kidnapovanjem i trgovinom organima Srba i Albanaca, posle juna 1999. godine. Švajcarski tužilac naveo je u intervjuu švajcarskim medijima, u ponedeljak, da je "pravi skandal činjenica da su zatvarane oči" pred zločinima onih koji su dovedeni na vlast na Kosovu, i dodao da njegova saznanja nisu nova i da su već godinama poznata zapadnim zemljama.

Redovno zasedanje PS SE počelo je 24. januara, a trajaće do 28. januara. Parlamentarcima SE će se obratiti i predsednik Srbije Boris Tadić, a na dnevnom redu su, osim izveštaja Dika Martija, i nacrti tri rezolucije o bivšoj Jugoslaviji - "Zaštita svedoka kao temelj pravde i pomirenja na Balkanu" izvestioca Žan-Šarla Gardeta, "Pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije" izvestioca Pjetra Marcenara i "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina" izvestioca Miljenka Dorića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: