ZES: Izveštaj, za novo poglavlje

Šefica kluba poslanika ZES Nada Kolundžija kaže da se usvajanjem izveštaja Dika Martija otvara novo poglavlje u utvrđivanju pune istine o dešavanjima na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 25.01.2011.

19:17

Default images

Ona je rekla da usvajanje rezolucije pokazuje da je istražitelj SE došao do istih navoda koji su ranije postojali u Srbiji.

"Sada je Evropa na potezu i ovo je ispit za nju. Došlo je vreme da nema miljenika kada su zločini u pitanju i sada, bez obzira na to odakle dolaze, treba da odgovaraju", rekla je Kolundžija.

Ona je kazala da donošenje rezolucije u PS SE ne treba da se upotrebljava u unutrašnjopolitičke svrhe, već da treba da služi za utvrđivanje istine, u čemu svi nadležni organi treba da pomognu, kako bi se došlo do činjenica o tome šta se dešavalo, utvrdila odgovornost i procesuirali odgovorni.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da će usvajanjem rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu biti promenjen stav međunarodne zajednice prema dešavanjima iz 1999. u pokrajini.

Ivanović je rekao da to neće značiti da će države koje su priznale nezavisnost Kosova promeniti svoj stav, ali će biti "opreznije prilikom svakog narednog kontakta".

"Pokretanje krivične istrage je najmanje što treba očekivati. Istragu bi trebalo da vodi Euleks i izvede pred lice pravde one koji su direktno bili uključeni", kazao je Ivanović.

On je dodao da će to "biti neprijatno" za kosovske Albance bar za one koji su direktno ili indirektno uključeni u trgovinu organima.

"Albanci ne treba sada da se homogenizuju. Očekujem da će njihovi intelektualci ovo da iskoriste kao motiv za početak raščišćavanja sa svim onim što se loše događalo u prošlosti", rekao je Ivanović.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da usvajanje izveštaja neće imati direktnog uticaja na početak predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.

Grubješićeva je rekla da taj izveštaj pokazuje spregu politike i organizovanog kriminala na Kosovu, što najavljena istraga treba da potvrdi. Početak istrage, prema njenim rečima, zavisi od kapaciteta koji ima Euleks i spremnosti Albanije da pruži punu podršku istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: