NATO znao da je Tači kriminalac

Gardijan objavio navode iz tajnih dokumenata NATO u kojima je kosovski premijer Hašim Tači označen kao "jedna od najvećih riba" u lancu organizovanog kriminala.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

07:06

Default images

Navodi su objavljeni na dan kada se u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope raspravlja o rezoluciji Dika Martija o trgovini organima na Kosovu i Albaniji.

Londonski dnevnik inkriminiše i Džavida Halitija, viskog funkcionera Tačijeve stranke i jednog od ljudi kojeg je specijlani izvestilac Dik Marti označio kao pripadnika takozvane Dreničke grupe.

"Gardijan" piše, pozivajući se na dokument NATO-a koji nosi oznaku tajne, da su američke i ostale zapadne sile bile upoznate sa, kako navodi, višegodišnjim kriminalnim vezama članova kosovske vlade.

Prema tajnim vojnim podacima na koje se poziva "Gardijan", visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavid Haliti povezan je sa albanskom mafijom i zapravo je, piše londonski dnevnik, "on taj koji kontroliše Hašima Tačija i predstavlja snagu koja stoji iza premijera".

Haliti je bio šef logistike nekadašnje OVK i sada je poslanik i visoki funkcioner Tačijeve stranke.

No osim toga, podaci NATO-a sugerišu da je Haliti i pripadnik organizovanog kriminala koji nosi pištolj. "Gardijan" još piše, pozivajući se na dokument koji je sačinio KFOR, da je Haliti lično upravljao novcem za OVK krajem devedesetih profitirajući od toga.

"On je umešan u prostituciju, trgovinu oružjem i drogom. Takođe je politički i finansijski savetnik premijera, ali je zapravo on taj koji je šef u odnosu sa Tačijem", prenosi "Gardijan" navode iz dokumenta koji je KFOR sačinio pre nego što su na Kosovu izbili nemiri 2004. usmereni prema srpskoj zajednici.

Haliti se dovodi u vezu sa ubistvom novinara

Prema pisanju "Gardijana", NATO je Halitija doveo u vezu i s navodnim zastrašivanjem političkih protivnika na Kosovu i sa dva ubistva u Albaniji krajem devedesetih.

Jedno je ubistvo političkog oponenta koji je pronađen mrtav blizu granice sa Kosovom i to, kako piše "Gardijan", posle svađe sa Halitijem.

Drugo je ubistvo mladog novinara iz Tirane Ali Uke, koji je podržavao pokret za nezavisno Kosovo, ali je bio kritičan prema tome u svojim tekstovima.

Godine 1997. njegovo telo pronađeno je unakaženo staklenom flašom i šrafcigerom. U to vreme, piše "Gardijan", Uka je delio stan sa Hašimom Tačijem.

Novinar londonskog dnevnika zaključuje da je specijalni izaslanik Marti neke od svojih zaključaka o Halitiju, kojeg spominje u svom izveštaju, doneo na osnovu podataka do kojih je došao NATO.

List prenosi i da Haliti nije bio dostupan za reagovanje na tvrdnje koje objavljuje današnji "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: