Francuska: Zadovoljstvo presudom

Roditelji Brisa Tatona, njihovi zastupnici, ambasador Francuske u Srbiji, kao i pariska štampa, navode da je presuda ubicama francuskog mladića pravična.

Izvor: Beta

Utorak, 25.01.2011.

17:45

Default images

Roditelji Brisa Tatona su rekli da je srpsko pravosuđe časno obavilo svoj posao, izrekavši kazne od četiri do 35 godina huliganima optuženim za ubistvo njihovog sina.

Otac Brisa Tatona je kazao i da je svestan mogućnosti žalbe sudu više instance na izrečenu presudu, ali da ima poverenja u srpsko pravosuđe.

"Mislim da se radi o jednom časnom sudskom procesu. Za same kazne mislim da su velike, ali da su i zaslužene zbog količine iskazane agresivnosti i nasilja. Ja sam to doživeo kao varvarsko nasilje, nemam drugu reč da to opišem", rekao je novinarima Tatonov otac Alan u rezidenciji francuske ambasade.

"Ne poznajem dovoljno srpsko pravosuđe i zakonodavstvo da bih znao šta mogu da očekujem, ali jednostavno imam poverenja u srpsko pravosuđe i nadam se da će doneti odluku kako treba, čak i ako bude žalbe", rekao je on.

Alan Taton je, takođe, apelovao na medije da, kada god mogu, iznose na videlo postupke huligana i nasilnika "koji ugrožavaju i sport i javni život, zato što u jednom trenutku dođe momenat kada od njih više ne možete da živite".

"Želeo bih da se zahvalim srpskom narodu i svima koji su nas od srca podržali. I oni su protiv nasilja, agresije, užasa koji se dešavaju", kazao je Alan Taton, apelujući na roditelje da vode računa o svojoj deci da ne krenu lošim putem i da ih zaštite od nasilja i nasilnika.

"Zaista smo lepo dočekani u Srbiji. Mogu čak da kažem da smo tokom ovih nesrećnih dolazaka mogli čak i da se prošetamo i da nas niko nikada nije uznemirio ili nam na bilo koji način pretio", rekao je Alan Taton.

Gi Debuison, francuski advokat porodice Brisa Tatona, je izjavio da su izrečene "zadovoljavajuće presude za užasan zločin".

"Konačno, presude od trideset godina izrečene dvojici prisutnih optuženih su zadovoljavajuće za taj užasan i bezrazložan zločin", rekao je on.

"Bio sam vrlo zabrinut jer predmet nije bio spreman, postojao je politički pritisak da suđenje počne suviše brzo, uz predviđene kazne koje treba da služe za primer... ali svedoci su se povukli i nisu smeli da potvrde izjave pred sudom", rekao je Frans presu.

Debuison je podvukao da je suđenje četiri puta odlagano i da je trajalo devet meseci, što je svaki put značilo da se iznova oživljavaju rane roditelja ubijenog mladića.

"Pitali smo se da li je izneto dovoljno dokaza da mogu strogo da se kazne, jer su optuženi prema svedocima upućivali znake u stilu presećićemo ti grkljan", rekao Debuison.

Francuski advokat je rekao da očekuje da će se osuđeni žaliti na presudu.

Poruka ambasadora medijima: Obrušiti se na huliganizam

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio izjavio je u Beogradu da je srpsko pravosuđe danas obavilo "častan posao" i izreklo "teške, ali zaslužene kazne" za ubistvo Brisa Tatona.

"Mislim da je sud doneo teške kazne, ali je ta odluka opravdana zbog količine agresije koja je pokazana tokom izvršenja zločina koji se može okarakterisati jedino kao varvarsko nasilje", rekao je ambasador Denio novinarima.

Ambasador je apelovao na medije u Srbiji da "iskoriste svaku priliku koja im se ukaže i obruše se na huligane u zemlji, jer u jednom trenutku od njihovog ponašanja neće moći da se živi".

Svi vodeći francuski mediji preneli su danas vest iz Beograda da su optuženi za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od četiri do 35 godina, navodeći izjavu advokata porodice Taton da je zadovoljan presudom za taj "užasan zločin".

Drama francuskog navijača Tatona, koji je preminuo posle 12 dana borbe za život pošto je pretučen 2009. u centru Beograda, gde je došao da prati fudbalsku utakmicu Tuluz-Partizan, izazvala je velike emocije u Francuskoj, ali i u Srbiji, skrećući ponovo pažnju na izgrede srpskih navijača i izazvavši zabrinutost predsednika Srbije Borisa Tadića, piše francuski list "Figaro".

Kako je preneo "Mond" na svom sajtu, predsednik francuskog Udruženja "Bris Taton" Filip Mori izjavio je francuskom radiju RMC da nije očekivao "tako oštre kazne".

"Sada postoji osećaj da je pravda zadovoljena, ali to nam nikada neće vratiti našeg prijatelja Brisa", rekao je Mori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: