Koliko škola štrajkuje?

Štrajk skraćenjem časova na 30 minuta nastavljen u 147 škola u Srbiji, saopštilo Ministarstvo prosvete. Sindikat "Nezavisnost" tvrdi da štrajkuju 263 škole.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

17:56

Default images

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da je, od ukupno 1.804 škole u Srbiji, u zakonskom štrajku 99 osnovnih i 48 srednjih škola.

"Podatke o broju škola u štrajku dobijam od načelnika školske uprave, a on od direktora škola", rekao je Kostić.

Međutim, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović kazao je da su danas u štrajku 263 škole u Srbiji.

Živanović je kazao da se školsko zvono ne oglašava na 30 minuta u svim školama, jer to ne dozvoljavaju direktori, čime stvaraju privid da čas traje normalo, 45 minuta.

Štrajk skraćenjem nastave Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeo je juče, dok ostala tri reprezentativna sindikata najavljuju štrajk za 28. januar.

Četiri reprezentativna sindikata dostavila su Ministarstvu prosvete proračun za njihove zahteve po kojem je potrebno 20 milijardi dinara više nego što je to predviđeno budžetom za obrazovanje.

Oni traže da plate prosvetnih radnika na kraju godine budu veće za 24,5 odsto, za šta je potrebno dodatnih osam milijardi dinara. Za isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine potrebna je jedna milijarda, zatim 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete. Sindikati traže i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Preostalih 10,7 milijardi dinara sindikati traže za socijalni program i poboljšanje uslova rada, odnosno za investiranje u oblast obrazovanja.

Ministarstvo prosvete je predvidelo 114 milijadri dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Tri sindikata - Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavila su potpunu obustavu rada od 28. februara, dok Sindikat obrazovanja Srbije predlaže skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 škola u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: