Verske zajednice o Savindanu

Katolička i jevrejska zajednica u Srbiji ne dele stav Islamske zajednice Muamera Zukorlića o bojkotu Svetog Save kao školske slave.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

16:08

Default images

Dan uoči obeležavanja dana Svetog Save, u javnosti je još aktuelna polemika koju je inicirala Islamska zajednica u Srbiji, muftije Muamera Zukorlića.

Naime, oni smatraju da tu manifestaciju treba bojkovati, jer prema njihovom mišljenju, predstavlja asimilaciju dela stanovništva Srbije koje je muslimanske veroispovesti.

Uz podsećanje na značaj poštovanja prava manjina, u katoličkoj i jevrejskoj zajednici nam je rečeno da ne dele stavove Islamske zajednice u Srbiji. U međuvremenu, Bošnjačka kulturna zajednica čiji je nosilac liste bio muftija Zukorlić, pozvala je ministra prosvete da učestvuje na tribini o nametanju Savindana bošnjačkoj deci.

Polemiku o tome da li bi sva deca u Srbiji trebalo da prisustvuju obeležavanju Svetog Save pokrenuo je muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Njemu je, kako je naveo, teško da shvati da javna institucija – škola, u Srbiji, koja je sekularna država, ima pravoslavnu slavu. Istovremeno, nije mu jasno zašto se zahteva lojalnost drugih građana koji nisu pravoslavci.

Njegov stav dodatno pojašnjava portparol Islamske zajednice Samir Tandir, koji navodi da će to pitanje biti internacionalizovano.

“Ovde možemo govoriti o sistemskoj asimilaciji, jer se pokušava izvršiti pritisak na pripadnike ostalih verskih zajednica da podlegnu nečemu što je tradicija pravoslavnih hrišćana. To je nešto što se naziva diskriminacija i protiv čega mi odlučno dižemo glas. Ovde se radi o najbrutalnijem vidu kršenja ljudskih prava”, ocenjuje Tandir.

Takvo mišljenje međutim nemaju druge verske zajednice u Srbiji. U Katoličkoj nadbiskupiji ocenjuju da se o celom slučaju u javnosti podiglo previše prašine.

Generalni vikar Leopold Rohmes smatra da Savindan treba obeležavati zbog prosvetiteljske uloge Svetog Save.

Međutim, on podseća da je u zakonodavnom, ali i u domenu školskog programa, veoma važno voditi računa i o pripadnicima drugih vera i nacionalnosti.

“Nijedna država ne bi smela zaboraviti da tim programom budu zadovoljni svi ljudi. Ali uvek treba računati sa tim da smo mi zajednica verskih i nacionalnih manjina koje se nalaze u državi koja je većinska i koju poštujemo kao našu državu”, kaže Rohmes.

Jevrejska zajednica u Srbiji obeležavanje Savindana kao slave svih škola smatra potpuno opravdanim.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak ne vidi prostor za zloupotrebu ove proslave u verske svrhe, jer je to dan kada je u žiži kultura Srbije i uloga Svetog Save u njenom razvitku.

“Ne očekujemo da će tu biti bilo kakav verski obred, niti mislimo da je to na bilo koji način asimilacija jevrejske dece u srpski korpus. Stvarno smatramo da bi izostajanje naše dece bilo šteta za njih”, smatra Nećak.

“Naravno, svoju decu našoj tradiciji, kulturi i životnim vrednostima učimo van škole na našim časovima, u našoj sinagogi i prigodnim prilikama kada je tome mesto”, kaže on.

Poziv Islamske zajednice, Ministarstvo vera ocenilo je kao grubu politizaciju koju diktira muftija Zukorlić.

Istovremeno, iz Ministarstvo prosvete navode da svi državljani Srbije treba da obeleže školsku slavu, jer se ona, između ostalog, nalazi u kalendaru rada.

I zaštitnik građana Saša Janković zalaže se za prisustvo školske dece, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost, manifestacijama u čast Svetog Save.

On međutim naglašava da je to važno zbog podsećanja na značaj obrazovanja.

“Ono što sasvim sigurno nije opravdano i čemu nema mesta, ako to neko nekim slučajem zahteva ili traži je - deci nema mesta obaveznom prisustvu bogosluženjima. Znači, svečana akademija u čast Svetog Save – da, ali obavezno prisustvo bogolsuženjima i verskim obredima, pa i ni u školi – naravno ne”, objašnjava Janković.

Sveti Sava je utemeljivač pismenosti i obrazovanja na ovim prostorima. Prvi pisani trag proslavi Savindana datira iz 1734. godine.

Prema nekim podacima, kao školska slava se u Srbiji obeležava od 1823, a ta praksa je prekinuta u prvim godina posle Drugog svetskog rata. Ponovo je uspostavljena početkom devedesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: