Proizvodnja čaja unosan posao

Proizvodnja čajeva postaje unosan posao, jer potrošnja ovih napitaka raste iz godine u godinu.

Izvor: B92

Subota, 22.01.2011.

10:40

Default images

Nebojša Stanojević iz Sokobanje, dugogodišnji otkupljivač i prerađivač lekovitog bilja, osmislio je mašinu za pakovanje gotovog čaja, jedinstvenu u Evropi.

Njegova firma od skoro proizvodi i “čaj za grickanje”, koji najvećim delom izvozi. Lekovitim biljem i proizvodnjom čajeva Nebojša Stanojević iz Sokobanje bavi se već trideset godina.

Sada njegova firma proizvodi i pakuje preko 120 vrsta čajeva koje, zahvaljujući standardu ISO 22.000, plasira na domaće i izbirljivo evropsko tržište.

Skoro sve mašine u fabrici čajeva su jedinstvene, osmislio ih je sam vlasnik i njegovi najbliži saradnici.

Fabrika čajeva u Sokobanji zapošljava 26 radnika koji mesečno primaju oko 35.000 dinara, što je iznad proseka u ovom kraju.

I Pavlija Manojlović iz sela Dugo Polje živi od prodaje lekovitog bilja. Od tog novca napravila je kuću, ali, kako kaže, ni lekovitog bilja više nema kao nekada.
Samo za otkup lekovitog bilja, beračima na području Sokobanje ovaj proizvođač čajeva godišnje isplati oko 70 miliona dinara.

Predsednik opštine kaže da je ovo jedno od retkih proizvodnih i izvozno orijentisanih preduzeća u Sokobanji.

U Srbiji se proizvodnjom čajeva bavi oko stotinu proizvođača. ali su retki oni koji zaokruže proizvodni ciklus od otkupa ili uzgajanja lekovitog bilja do pakovanja.

Iz godine u godinu potrošnja čajeva u našoj zemlji se povećava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: