Uskraćen lek obolelima od raka

Ženama koje su obolele od raka dojke i koje duže od dve godine kao terapiju primaju zoladeks ukinuto je pravo da o trošku države primaju ovaj lek.

Izvor: Blic

Sreda, 19.01.2011.

00:41

Default images

Lekari Instituta za onkologiju tvrde da će do marta sve biti rešeno, kada se očekuje da stručna komisija proširi indikacije za primenu zoladeksa.

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) plaćao je primenu leka zoladeks samo za dve godine.

Međutim, svetske preporuke, kojih su se držali i naši onkolozi, bile su da pacijentkinje zoladeks treba da koriste pet godina.

Zbog toga su lekari iz Instituta za onkologiju na svoju ruku davali ovaj lek pacijentima.

U međuvremenu, skrenuta im je pažnja iz RZZO da lek prestanu da daju pacijentkinjama koje ga koriste duže od dve godine i da će za svakog pacijenta sami snositi troškove.

Katarina Minić (39) koja se leči od invazivnog karcinoma dojke samo je jedna od žena koje su ostale bez terapije. Ona već pet godina na svakih 28 dana dobija terapiju da bi joj odložili menstrualni ciklus.

„Pre par dana došla sam na Institut za onkologiju da primim 41. terapiju leka zoladeks koja mi je prepisana posle operacije tumora. Mene i još desetak žena su posle dva sata čekanja vratili kući bez ikakvog obrazloženja, rekavši nam samo da više nećemo dobijati ovu terapiju“, priča Katarina, koja se leči od invazivnog karcinoma dojke.

Terapija zoladeksom sprovodi se u slučajevima kod kojih su tumori hormonski zavisni, kako ne bi došlo do ponovnog nastanka raka.

Prema Katarininom saznanju, pojedine pacijentkinje koje su dobijale zoladeks dobile su kao zamenu da piju tablete novadeksa, koji čak nije iz iste terapijske grupe.

U strahu, jer postoji mogućnost da joj se povrati tumor ako ne bude primala lek, ona je kupila zoladeks i platila ga 14.000 dinara, koliko košta bez recepta.

Osim toga, za njegovo davanje je potrebno stručno lice, jer se lek daje kroz stomak.

Dr Suzana Vasović, pomoćnik direktora Instituta za onkologiju, objašnjava da su se stavovi u primeni zoladeksa promenili.

„U svetu je preporuka da se mlađim ženama koje još nisu rađale, da bi im se sačuvala reproduktivnost, ovaj lek daje pet godina. Mi smo se držali stručnih preporuka i zaboravili smo na ograničenja Fonda. Dve godine davati ovaj lek pacijentkinjama je suviše grubo. Ipak, pozvali su nas iz RZZO i upozorili da lek dajemo samo dve godine“, objašnjava doktorka Vasović.

Ona je dala i dodatno objašnjenje da su stručnjaci odmah predali zahtev RZZO za proširenje indikacija za primenu zoladeksa.

I lekari i pacijenti očekuju da će Republička stručna komisija do marta usvojiti zahtev stručnjaka da se ovaj medikament daje ženama najmanje tri godine.

Posle operacije tumora dojke, zoladeks treba da se pije pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: