Ratifikacija SSP odložena za sutra

Evropski parlament za sutra odložio glasanje o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, zbog preobimnog dnevnog reda.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2011.

07:42

Default images

Poslanici Evropskog parlamenta neće se danas izjašnjavati o ratifikaciji SSP-a, kako je bilo predviđeno, već će to učiniti sutra, jer je glasanje odloženo iz tehničkih razloga.

Međutim, evropski parlamentarci su poručili da je Srbija ostvarila bitan napredak, a izvestilac parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvao je zemlje koje to nisu učinile da ratifikuju SSP.

Prenatrpan raspored Evropskog parlamenta gurnuo je u drugi plan srpski dokument. SSP ipak za Evropu izgleda nije sporan.

Jelko Kacin poručuje da njegova ratifikacija u evropskom parlamentu znači jasnu poruku podrške Srbiji na putu ka Uniji. Ipak, i dalje postoji uslov svih uslova.

“Srbija ne može dobiti status kandidata za prijem u Evropsku uniju bez pune saradnje sa Tribunalom u Hagu. To znači hapšenje i izručenje preostalih optuženih”, naveo je Kacin.

On je podsetio da je do sada 11 od 27 zemalja članica EU ratifikovalo ovaj sporazum i ocenio da je Srbija napravila pomak na putu evropskih integracija.

Kacin je istakao da bez ratifikacije SSP-a nije moguć nastavak procesa integracije Srbije u Evropsku uniju. Kacin je rekao i da će završetak procesa ratifikacije biti i snažna poruka podrške za Srbiju.

Na ratifikaciju poziva i evropski komesar, Štefan File. On je rekao da je veoma ohrabren pristupom koji je Srbija pokazala u odnosu na proces proširenja.

“Srpske vlasti intenzivno rade na odgovorima na naša pitanja i mi očekujemo da ih dobijemo do kraja meseca. Ohrabren sam akcionim planom koji je srpska vlada usvojila 30.12. Evropska komisija će temeljno analizirati odgovore kao i mere koje će srpske vlasti preduzimati u narednim mesecima kako bi procenila napredak Srbije“, rekao je File.

File je ocenio da je Srbija u stanju da iskoristi sve potencijale procesa pridruživanja EU i da je treba ohrabriti da nastavi napred.

Slične ocene iznela je i ministarka za evropske poslove Eniko Đori, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji.

Ona je naglasila da je Srbija do sada ostvarila veliki napredak i da se zahvaljujući tom napretku "nalazimo sada ovde gde se nalazimo", pred ratifikacijom SSP.

Eniko Đori je upozorila, međutim, da je "situacija u Srbiji krhka" i da je zato ovoj zemlji "potrebno ohrabrenje".

Đelić: 2011. važna za evrointegracije Srbije

Božidar Ðeliæ (Tanjug, arhiva)
Srpske interese u Strazburu brani Božidar Đelić. Potpredsednik Vlade je u svom izlaganju pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, poručio da je Srbija spremna da uloži maksimalne napore na putu ka Evropi ali i da "očekuje fer odnos EU".

“Prošlog marta srpski parlament je usvojio Rezoluciju o Srebrenici i to je prva takva u regionu, predsednik Tadić je bio na komemoraciji u Srebrenici, bili smo u Vukovaru, međusobno je došlo do reči izmirenja između dva predsednika i atmosfera između Beogreada i Zagreba, i Beograda i Sarajeva je poboljšana”, podsetio je on.

“Strateški cilj Srbije je da postanemo kandidat za članstvo u 2011, ali i da EU sa nama definiše datum za početak pregovora”, poručio je Đelić.

”Bilo je uočljivo i da tonovi oko pitanja Kosova postaju umereniji, da se bolje razume situacija na terenu, da su izveštaji poput onog Dika Martija imali određeni efekat u javnom mnjenju koje se formira ovde u Evropskom parlamentu i Evropi", dodao je on.

Đelić je ocenioda je debata u Evropskom parlamentu o rezoluciji o Srbiji i ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bila "najpozitivnija do sada" i da očekuje veliku podršku tokom sutrašnjeg glasanja.

"Današnja debata koja je uvertira za sutrašnje glasanje o ratifikaciji SSP i rezoluciji o Srbiji, je najpozitivnija do sada u ovom telu", rekao je Đelić.

Đelić je naveo da današnja debata "najavljuje jednu široku većinu u Evropskom parlamentu za ova dva ključna teksta za našu zemlju".

Za Srbiju sporan amandman Zelenih

Na dnevnom redu parlamenta pored SSP-a je i Rezolucija o Srbiji koju je sačinio Jelko Kacin.

Mediji prenose da je tekst rezolucije pozitivan ali da je za Beograd sporan amandman koji priprema grupa parlamentaraca iz grupe Zelenih partija, u kojem se navodi da u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine ne sme biti dotaknuta tema statusa Kosova.

Ipak, Zeleni su, kako saznaje B92, odustali od takve formulacije i zatražili da status bude ostavljen za pozniju fazu dijaloga. Zeleni, takođe smatraju da bi Beograd trebalo da prestane sa izdavanjem automobilskih tablica za teritoriju Kosova čime narušava njegovu suverenost.

Kako za B92 objašnjava poslanica Zelenih Franciska Brantner, ono što se od Beograda očekuje je poštovanje legitimnih sagovornika u Prištini i izbegavanje problematičnih tema na početku dijaloga.

“Ideja iza našeg amandmana je da bi predstojeći dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na druga pitanja, a tek onda na pitanje statusa. Mislimo da ima praktičnih tema sa kojima treba početi razgovore jer zaista verujemo da ako odmah počne priča o statusu u tim razgovorima ništa neće biti postignuto”, ocenjuje ona.

Za Srbiju je neprihvatljivo uslovaljavanje i ograničavanje tema pred razgovore koji bi trebalo da počnu po formiranju Vlade u Prištini.

Iako ni Beograd ne očekuje da će pitanje statusa doći skoro na dnevni red, državni sekretar Ministarstva za KIM Oliver Ivanović za B92 kaže da srpske vlasti u predstojećem dijalogu očekuju da status svakako bude tema.

Možete pogledati gostovanje Olivera Ivanovića u Vestima TV B92:

Evropski zvaničnici pozitivno o proširenju

Prvi čovek Evropskog saveta Herman van Rompej, tokom posete Poljskoj, naglasio je da se zalaže za uključenje zapadnog Balkana u Uniju.

Van Rompej je ukazao na ključne ciljeve zvaničnog Brisela - od stabilizacije evra, povratka ekonomskom rastu, preko novog, prilagođenijeg okvira energetskog plana Unije, do snažnije globalne uloge Starog kontinenta na političkom planu.

"Nekadašnja poprišta krvavih sukoba su sada zamenjena pregovaračkim sobama unutar evropskih institucija, a privlačna snaga Evropske unije je ubrzala propast komunističkih režima i privela kraju hladni rat. Reč je o pobedi. Zato sam snažno za evropske perspektive zapadnog Balkana, poslednjeg ostatka hladnog rata i poslednjeg mesta gde se zbio rat. Evropa mora biti domovina miru, to dugujemo našoj istoriji", kazao je on.

Šef grčke diplomatije Dimitris Drucas izjavio je da Grčka, koja je zajedno s Bugarskom preuzela odgovornost za ulazak suseda u EU, pokušava da uradi sve što je u njenoj moći da promoviše ideju o proširenju Evropske unije na region Zapadnog Balkana.

"U okviru ovog procesa proširenja Srbija za nas, naravno, igra centralnu ulogu", kazao je Drucas za "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: