Počinje suđenje Zvezdanu Terziću

Danas počinje suđenje Zvezdanu Terziću, prvom fudbalskom čelniku koji se našao na optuženičkoj klupi, zbog sumnje da je prisvajao novac od transfera fudbalera.

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2011.

16:39

Default images

Terzić i trojica njegovih saradnika optuženi su da su nezakonito prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove.

Suđenje u Beogradskom višem sudu javnost očekuje s posebnom pažnjom, jer su uskoro zakazana nova suđenja za istu optužbu, kao i završetak istraga od kojih neke traju i po više godina.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić i trojica njegovih saradnika prvi su čelnici srpskog fudbala koji će se naći na optuženičkoj klupi zbog optužbi da su zloupotrebili službeni položaj. Osim Terzića, koji je ranije bio i direktor OFK "Beograda", optužnicom su obuhvaćeni i bivši funkcioneri tog kluba Milovan Ikodinović, Vladimir Bulatović, kao i fudbalski menadžer Dražen Podunavac.

Oni se sumnjiče da su nezakonito prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove.

Radi se o transferima Vanje Grubača, Srđana Stanića, Branislava Ivanovića i Stevana Stošića, koji datiraju od 1998. do 2006. godine.

Terzićev advokat Ante Bošković očekuje da će suđenje početi na vreme, ali o tome nije želeo da govori za medije.

Terzić o fudbalskoj mafiji, novembar 2007.

Zvezdanom Terzićem i sumnjama u nelegalnu prodaju igrača bavio se i "Insajder" 2008. godine.

Nakon što je u medijima pokrenuta priča o fudbalskoj mafiji, "Insajder" je došao do audio snimaka sednice Izvršnog odbora FSS iz novembra 2007, na kojoj je Terzić govorio upravo o tome.

Izvodi iz ekskluzivnih audio snimaka sa sednice IO FSS, novembar 2007:

Zvezdan Terzić: "..... I došli smo do toga da u poslednjih 10 dana napravimo takvu negativnu sliku da je država rekla policiji 'hapsi bagru'. Nama je dva dana policija u FSS. Zbog čega? Zato što smo mi zabrljali. Počelo je od Siniše Mihajlovića, koji je ispao eksponent nečijih ličnih interesa od strane Kosanovića".

Podsetimo, u novembru 2007. godine Siniša Mihajlović javno je rekao: "Slušajte, većina fudbalera se meni lično požalila da Terzić u nacionalni tim gura svoje igrače, međutim igrači o tome neće da pričaju javno, što ne znači da nije istina”.

“Ja garantujem da je to tačno, a to zna i Terzić. Neka prizna ako sme, jer to zna cela Srbija, ali se mnogi ljudi nalaze na platnom spisku Fudbalskog saveza, pa su prinuđeni da prave kompromise. Verovatno bih se i ja ponašao tako da zavisim od Terzića", rekao je tada Mihajlović.

Zvezdan Terzić je na takve optužbe odgovorio: "Kunem se u decu da nikada nisam imao uticaja na sastav reprezentacije”.

Pored Terzića, na optuženičkoj klupi poslednjeg dana januara naći će se i bivši direktor Crvene zvezde Dragan Džajić, zajedno sa bivšim funkcionerima tog kluba Vladimirom Cvetkovićem i Milošem Marinkovićem, kao i fudbalskim menadžerom Rankom Stojićem.

Tužilaštvo sumnja da su prisvojili više miliona dolara, maraka i dinara od transfera Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Perice Ognjenovića, Nemanje Vidića i Ivana Dudića starnim klubovima.

Kako je najavljeno, pod istragom je i imovina koja se vodi na njih, ali i na njima bliske osobe.

Pod velom tajne se krije jedino istraga protiv Svetlane Ražnatović, koja je nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana vodila FK Obilić.

Kako je B92 ranije objavio, optužnica protiv nje je napisana, ali je tužilac mesecima drži u fioci.

Na pitanje novinara B92 zbog čega, iz Tužilaštva je ubrzo stigla izjava kako je, punih sedam godina nakon pokretanja istrage, doneta odluka da se istraga proširi i protiv Dragiše Binića i Jovana Dimitrijevića, bivših funkcionera tog kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: