Fijat: Novi uslovi rada

Radnici Fijata u Italiji tesno glasali u korist promena uslova rada, u sporazumu koji bi mogao da ima široke implikacije na prava radnika u toj zemlji.

Izvor: BBC

Subota, 15.01.2011.

20:29

Default images

Uprava Fijata kaže da su ove promene neophodne i da bi kompanija, u slučaju da one nisu prihvaćene, uložila u pogone u drugim zemljama.

Neki sindikati kažu međutim da je ovaj sporazum sraman i da radnicima oduzima njihova prava. Među usvojenim promenama u fabrici Mirafjori, u Torinu su kraće pauze, smanjene beneficija, šestodnevna radna nedelja i ograničenje prava na štrajk.

Direktor Fijata Serđo Markione rekao je da su novi uslovi od klučne važnosti za reformu ovog oslabljenog automobilskog proizvpđača, dodavši da bi firma bolje poslovala bez italijanskih pogona, koji proizvode gubitke.

54% onih koji su glasali su prihvatili nove uslove, među kojima najveći broj administrativnog osoblja, kako navodi levičarski sindikat Fiorn, koji se protivi sporazumu.

BBC-jev dopisnik u Rimu kaže da ovaj sporazum označava raskid sa dugogodišnjom sindikalnom tradicijom pregovora o pravima radnika na državnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: