Mebaza v.d. predsednika Tunisa

Predsednik parlamenta Tunisa Fued Mebaza je postavljen za vršioca dužnosti predsednika pošto je predsednik Tunisa Zin el Abidin Ben Ali napustio zemlju.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

12:12

Default images

Odlukom Ustavnog saveta danas je zvanično Ben Ali smenjen s funkcije.

Predsednik Saveta Fethi Abdenader izjavio je da će Mebaza na funkciji vršioca dužnosti imati rok do 60 dana da organizuje izbore.

Posle 23 godine vladavine, predsednik Ben Ali je juče napustio zemlju i tako postao prvi šef jedne arapske države koji je pobegao iz zemlje pod pritiskom uličnih protesta.

Ben Ali je tokom noći s porodicom stigao u Džedu, u Saudijsku Arabiju. On je morao da napusti Tunis posle mesec dana protesta, koji su demonstranti nazvali "revolucijom jasmina". U tim protestima je, prema poslednjim informacijama, poginulo najmanje 66 osoba.

Po odlasku Ben Alija iz zemlje, premijer Mohamed Ganuši bio je izjavio na televiziji da preuzima mesto vršioca dužnosti predsednika "do daljeg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: