Tunis: Dogovor o koalicionoj vladi

Premijer Tunisa Muhamed Ganuči prihvatio predlog opozicionih stranaka o formiranju koalicione vlade. Svi aerodromi danas ponovo otvoreni. Incidenti u zatvorima.

Izvor: Beta

Subota, 15.01.2011.

11:44

Default images

Lider koalicije opozicionih partija Unija slobode i Laburističke stranke Mustafa Ben Džafar je razgovarao sa Ganučijem i postigao dogovor.

Aerodromi su otvoreni, navodi se u saopštenju službe za vazdušni saobraćaj koja upozorava putnike da se ipak prvo raspitaju o redu leta kako se ne bi pravile gužve.

"Mi smo razmotrili ideju o formiranju koalicione vlade i premijer je prihvatio naš zahtev za formiranje takve vlade. Sutra ćemo imati još jedan sastanak na kome ćemo pokušati da pronađemo način da izvedemo zemlju iz ove situacije i sprovedemo istinske refomre. Rezultati ovih razgovora biće objavljeni sutra", rekao je Ben Džafar.

U međuvremenu, predsednik tuniskog parlamenta Fuad Mebaza položio je zakletvu za privremenog predsednika, javile su agencije.

Kancelarija francuskog predsednika Nikole Sarkozija apelovala je da u Tunisu što pre budu održani slobodni izbori i poručila da je preduzela mere blokiranja svih sumnjivih kretanja tuniske imovine u Francuskoj.

Britanija, pa zatim i Evropska unija pozvale su na trajno demokratsko rešenje u Tunisu i založile se za održavanje slobodnih i pravdenih izbora. I generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na demokratsko i mirno rešenje krize.

Egipatsko ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo da poštuje izbor građana Tunisa, pošto je predsednik Zajn al-Abidin Bin Ali juče zbačen s vlasti u uličnim demonstracijama.

"Egipat potvrđuje da poštuje izbor građana bratskog Tunisa i da veruje da će naša tuniska braća biti dovoljno mudra da poprave situaciju i ne dozvole da u zemlji zavlada haos", navedeno je u saopštenju.

Arapska liga, sa sedištem u Kairu, pozvala je političke snage i druge grupacije u Tunisu da očuvaju mir i izvedu zemlju iz krize, naveo je Rojters.

Ona je uputila poziv svim političkim snagama, predstavnicima tuniskog društva i zvaničnicima da ostanu ujedinjeni, da očuvaju ono što su građani Tunisa postigli i da ostvare nacionalni mir.

Arapska liga je, takođe, apelovala da se ponovo uspostavi mir u zemlji i postigne nacionalni konsenzus o okončanju krize na način kojim će biti garantovano poštovanje volje tuniskih građana.

Vlasti Saudijske Arabije ranije su izrazile podršku Tunišanima u prevazilaženju ove "teške faze", u saopštenju u kojem su pozdravile dolazak zbačenog predsednika Tunisa u njihovu kraljevinu.

Mnoge druge arapske zemlje, međutim, uopšte se nisu oglasile povodom najnovijih događaja u Tunisu.

Dan nakon što su nemiri u Tunisu odneli novih 13 žrtava, a predsednik napustio zemlju, vazdušni prostor je otvoren, ali je situacija u prestonici i dalje napeta jer su se tokom cele noći čuli pucnji, a ulicama krstarile bande koje su pljačkale i palile prodavnice i kuće, pa čak i glavnu železničku stanicu.

Na centralnom gradskom trgu, koji je juče bio poprište najžešćih sukoba, danas su raspoređeni tenkovi i džipovi, a u centru grada automobilima je zabranjen prolaz. Nebom iznad grada patroliraju helikopteri, a prodavnice i restorani ne rade.

Desetine zatvorenika poginulo u požaru u Tunisu

U požaru u jednom zatvoru u letovalištu Monastir u Tunisu poginule su 42 osobe, saopštili su danas tamošnji lekari.

Sudski lekar Tarek Mgirbi iz Monastira rekao je da su dopremljena tela i da su žrtve umrle od opekotina i udisanja otrovnog dima.

Uzrok požara u zatvoru za sada nije poznat.

"Zatvor u Monastiru je u plamenu. Vidim desetine mrtvih i desetine zatvorenika koji beže. Čitav zatvor gori - nameštaj, dušeci, sve", rekao je britanskoj agenciji Rojters meštanin toga grada Šokri Čučan.

Lokalni zvaničnici u tuniskom gradu Mahdija saopštili su danas da je direktor zatvora u tom gradu pustio na slobodu 1.000 zatvorenika posle pobune koja je tamo nastala.

Zvaničnici navode da su čuvari i vojnici otvorili vatru na pobunjene zatvorenike koji su prethodno podmetnuli požar zapalivši dušeke u ćelijama. Procenjuje se da je u neredima poginulo pet ljudi.

Posle sukoba, direktor zatvora odlučio je da otvori kapije zatvora i pusti zatvorenike napolje, kako bi izbegao još veće sukobe sa stražarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: