Kosovska policija oduzima tablice

KPS sprovodi odluku o oduzimanju novih srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova. Probleme imao i novinar Živojin Rakočević zbog tablica sa oznakom Vranja.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

10:43

Default images

U severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice oduzimanje tablica je gotovo nemoguće, dok je u južnom, albanskom delu, teško moguća vožnja sa novim tablicama.

Stanovnici Mitrovice se snalaze: imaju po dve tablice, prekrivaju ih, ili jednostavno voze bez tablica.

Komandir policijske stanice u Zvečanu Nenad Đurić suspendovan je zbog protivljenja sprovođenju uredbe o nepriznavanju srpskih tablica, saopštio je portparol policije u Mitrovici Besim Hoti.

“Cirkulacija po bilo kojim gradovima sa tim novim srpskim tablicama nije dozvoljena dok postoji ova uredba, a to se ne odnosi na stare tablice bivše Jugoslavije”, rekao je Hoti.

Građani na severu Mitrovice različito komentarišu vest o nepriznavanju novih tablica iz Srbije.

“Imam dvoje tablice, menjam tablice kad pređem most.“

„Ma nemoj, kako da dođe sad, ne može to da bude istina, to je bilo samo na televiziji.“

“Šta će mi kola, šta mene interesuju tablice.”

“Ne uzimaju tablice, samo ih vraćaju.”

Na jugu, međutim, nema velikog optmizma da će ova odluka biti sprovedena u život.

"Ja ne verujem da će se sprovoditi ova uredba, živim na severu, možemo reći svašta, ali stvari nisu onako kako bi trebale da budu."

Reka Ibar, koja razdvaja severnu i južnu Mitrovicu, predstavljaće prema svemu sudeći referentnu taćku za primenu uredbe kosovskog MUP-a.

Na jugu je teško očekivati da će biti dozvoljeno korišćenje novih srpskih tablica.

Na severu za sada nema promena i da sve bude zanimljivije, najviše automobila koje smo videli je bez ikakvih tablica.

Kosovska štampa prenosi opširno da EULEKS i Međunarodna kancelarija Pitera Fajta insistiraju na povlačenju ili bar odlaganju ove odluke, ali je ministar Redžepi, u intervjuu za B92, odbacio ovu mogućnost.

Bajram Redžepi, odlazeći ministar unutrašnjih poslova, rekao je da u slučaju da Srbija ne izdaje više takve tablice, i neće biti ilegalnih tablica na Kosovu, onda ta uredba više nema svrha, ali do daljeg uredba važi.

U EULEKS-u nisu želeli da komentarišu odluku o zabrani novih srpskih tablica.

Incident na prelazu Končulj

Pripadnici kosovske policije na administrativnom prelazu Končulj kod Bujanovca danas su pola sata maltretirali člana Radio-difuzne agencije Srbije sa Kosova, novinara Živojina Rakočevića zbog novih tablica MUP Srbije sa oznakom Vranja.

On je napomenuo da je sa novim registarskim oznakama Vranja regularno ušao na Kosovo 4. januara, a da se danas sa porodicom kretao put Srbije kada su ga na prelazu Končulj tokom redovne kontrole zaustavili pripadnici KPS-a.

Ministar unutrašnjih polova Kosova Bajram Redžepi izjavio je je KIM radiju da istražuje današnji incident na adminitrativnom prelazu Končulj.

On je ponovio da se uredba MUP Kosova odnosi samo na nove tablice MUP Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

"Ja sam odmah kontaktirao svog glavnog savetnika, rekao sam za slučaj na Končulju i on će saznati ko je bio u patroli i šta se dogodilo. Ukoliko su policajci prekršili ovlaščenja verovatno će se utvrditi u inspektoratu", rekao je Redžepi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: