NVO: Vlada da ispuni obaveze

Koalicija NVO za slobodu pristupa informacijama zabrinuta zbog neusvajanja pratećeg akcionog plana, uz vladinu Strategiju o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

16:02

Default images

Strategija koja je usvojena 16. avgusta 2010. stavlja u obavezu Vladu da u roku od devedeset dana od dana usvajanja strategije usvoji i odgovarajući akcioni plan.

"Do danas to nije učinjeno, a nije formirana ni radna grupa koja bi se ovim pitanjem bavila, iako smo na to, zajedno sa poverenikom za slobodan pristup informacijama, ranije ukazivali", piše u saopštenju.

"Stoga je neophodno da Vlada Srbije što pre formira radnu grupu i usvoji Akcioni plan kojim će konkretizovati sprovođenje Strategije, preciznije definisati konkretne zadatke, nosioca, rokove i sredstva za njihovo izvršenje i odgovornost za neizvršenje", navode članice koalicije nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama, među kojima su i Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Transparentnost Srbija, Fond za otvoreno društvo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative i druge.

"Takođe, Vlada nije usvojila ni uredbu kojom bi se regulisao način arhiviranja i mere zaštite podataka koji se odnose na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, veroispovest, pripadnost političkoj stranci, sindikalno članstvo, zdravstveno stanje, primanje socijalne pomoći, žrtvu nasilja, osudu za krivično delo i seksualni život", navodi se.

NVO napominju da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji se primenjuje od 1. januara 2009, obavezao Vladu da uredi i ovo pitanje, što takođe nije uređeno do danas.
"Svojim nepostupanjem Vlada ostavlja kancelariju poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti bez potrebnih mehanizama za sprovođenje zakona, a građane i dalje ostavlja u neregulisanom prostoru pogodnom za zloupotrebe", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: