"Očekujem da se Hrvatska izjasni"

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da očekuje da se narednih dana Hrvatska izjasni o dokumentaciji o predmetu Tihomira Purde.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.01.2011.

21:12

Default images

Purda se, uz još dvojicu ljudi, sumnjiči za ratni zločin nad Srbima u Borovu Naselju kod Vukovara.

Malovićeva je rekla da će, ukoliko dođe do pokretanja postupka, zatražiti njihovu ekstradiciju.

"Mi ćemo obavestiti BIH da smo saglasni ili da smo mišljenja da postupak treba da se procesuira na nivou Hrvatske", izjavila je Malovićeva, dodajući da to ne znači da će se Srbija odreći tog postupka.

Ona je za RTS navela da će taj postupak ostati aktivan i u Srbiji i da će biti vrlo pažljivo praćen kako bi se videlo da li su izvedeni svi dokazi, šta je utvrđeno od činjenica i slično.

Hrvatsko državno tužilaštvo primilo je kopiju akta u kome se Tihomir Purda tereti za krivično delo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, a kopija je dostavljana putem ambasade Hrvatske u Srbiji, izvestila je ranije Hrvatska televizija.

Odlukom državnog tužioca Mladena Bajića, za postupak po ovom predmetu određeno je županijsko tužilaštvo u Osijeku, umesto stvarno i mesno nadležnog županijskog tužilaštva u Vukovaru.

Zahtev Purdinog advokata Josipa Muselimovića da se njegov klijent oslobodi s obzirom na to da su predstavnici hrvatskog i srpskog pravosuđa postigli načelnu saglasnost da se njegovo moguće procesuiranje prepusti Hrvatskoj, sud je odbacio kao nepotpun.

Ako bi se Srbija odrekla zahteva za Purdino izručenje, on bi pred Sudom BiH trebalo da se izjasni da li je saglasan da ga izruče Hrvatskoj.

Ukoliko bi potvrdio da je s tim saglasan, sudske vlasti BiH i Hrvatske njegovo prebacivanje iz zeničkog zatvora u Hrvatsku mogu organizovati u roku ne dužem od 48 sati.

Purda je u pritvoru od 5. januara, kada je, na osnovu poternice iz Srbije, uhapšen na graničnom prelazu Orašje pri ulasku u BiH. Određen mu je pritvor od 18 dana, što je rok koji je ostavljen Srbiji za dostavljanje zahteva za izručenje i potrebne dokumentacije.

Srbija je još 2007. raspisala poternicu za Purdom i još dva hrvatska vojnika zbog sumnje da su u novembru 1991. pucali u ranjene vojnike i dvojicu ubili, dok je treći umro u bolnici. MUP Hrvatske je sve vreme imao tu poternicu, ali nije reagovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: